piątek, 16 marca 2012

Z tęsknoty za wiosna

Bardzo tęsknimy za wiosną, i choć słoneczne promienie już co raz bardziej grzeją, w duszy nam gra, tęsknimy za prawdziwymi, wiosennymi smakami, świeżymi warzywami pełnymi smaku i aromatu. No ale zawsze można się ratować tym, co się ma :-) Inspiracją na dziś jest wiosna, sałatka lekka i smaczna i choć warzywa jeszcze nie smakują tak wspaniale, jak smakować powinne, ale zawsze to porcja witamin i pyszne danie w kilka minut.


Sałatka Warzywna z Pleśniowym Serem

Szybka i łatwa w przygotowaniu, doprawiona lekkim dressingiem i połączona z aromatycznym pleśniowym serkiem nabiera wspaniałego smaku - w sam raz na wiosenne dni.


Sałatka Warzywna z Pleśniowym Serem

Składniki:

  • 1 szt.        główka sałaty lodowej
  • 1 szt.        duży ogórek wężowy
  • 3 szt.        pomidory
  • 250 g       pleśniowego sera
  • 2 łyż.        oliwy z oliwek
  • 2 łyż.        oleju rzepakowego
  • 1 łyż.        soku z cytryny
  • 2 łyż.        rozdrobnionych suszonych warzyw 
  • 1 szt.        pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Sałatę rozdzielić na listki i dokładnie umyć, pomidory i ogórek też. Z pomidorów powycinać  twarde gniazdka, przekroić na pół i pokroić w plasterki, nie zbyt cienkie. Ogórek obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Sałatę potargać palcami na małe kawałki. Serek pokroić w kostkę bądź plasterki, według uznania.


Składniki do sałatki


Oliwę z oliwek wymieszać z olejem rzepakowym, dodać rozdrobnione suszone warzywa ( mieszankę marchew, pietruszka, seler i t.d. ) i sok z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Warzywa włożyć do salaterki, delikatnie wymieszać, dodać ser, polać przygotowanym dressingiem, posypać pokrojonym koperkiem, wymieszać i od razu podawać.


Pyszna sałateczka

Smacznego!!!


3 komentarze:

  1. nie przepadam za pleśniowym serem, chyba po prostu nie nauczyłam się jeszcze tego smaku.. ale całą resztę z przyjemnością bym schrupała, chyba wiem co jutro mam na obiad :P

    OdpowiedzUsuń
  2. No to rzeczywiście kwestia smaku, my bardzo lubimy pleśniowe sery różnych gatunków, ale można zastąpić go innym serem, na przykład ulubionym gatunkiem żółtego ;-)Smacznego!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!