Pieczeń Wieprzowa w Jabłkach
Jabłka są wspaniałym dodatkiem nie tylko do deserów czy przetworów, wspaniale podkreślają smak dań mięsnych, z wieprzową pieczenią tworzą ciekawy duet pełen aromatu i smaku przeplecionego nutką słodyczy.
Pieczeń Wieprzowa w Jabłkach |
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego
- 4 szt. duże jabłka
- 2 łyż. brązowego cukru
- 1 łyż. posiekanego świeżego rozmarynu
- 2 łyż. papryki słodkiej mielonej
- 2 łyż. ciemnego sosu sojowego
- 3 łyż. oleju
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przygotować marynatę: paprykę, sos sojowy, posiekany rozmaryn i olej wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku, połączyć wszystkie składniki. Mięso umyć, osuszyć, posmarować dokładnie ze wszystkich stron marynatą, owinąć folią i włożyć do lodówki na 45 - 60 min.
Piekarnik rozgrzać na 250 C, mięso wyłożyć na brytfannę i wstawić do rozgrzanego piekarnika - piec 15 min., po tym czasie zmniejszyć temperaturę na 180 C i piec jeszcze 40 - 50 min., w zależności od rodzaju mięsa, warto sprawdzić wbijając szpikulec do środka, jeśli leci przezroczysty płyn, gotowe!
Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda, pokroić na duże kawałki, wyłożyć na patelnię i posypać brązowym cukrem, dusić na średnim ogniu, czas od czasu delikatnie mieszając, ok 8 - 10 min., aż będą miękkie.
Gotową pieczeń pokroić na plastry, wyłożyć na talerze i podawać z duszonymi jabłkami oraz sosem, który powstał w trakcie duszenia.
Podanie |
Smacznego!!!
Bardzo podoba mi się dodatek jabłek. Przepis w sam raz na Wielkanoc;)
OdpowiedzUsuńJuż powoli zaczynamy składać mini Wielkanocne ;-)
OdpowiedzUsuń