czwartek, 15 marca 2012

Pieczeń z jabłkami

Pieczeń to bardzo pyszne, i co najważniejsze, wcale nie kłopotliwe danie, wystarczy kawałek dobrego mięsa i garść przypraw, piekarnik w ruch i po 45 min. możemy w pełni delektować się smakiem. Aby trocha urozmaicić podanie pieczeni, warto dodać składnik, który odmieni smak, ale go nie zepsuje, dziś u nas rządzą jabłka!


Pieczeń Wieprzowa w Jabłkach

Jabłka są wspaniałym dodatkiem nie tylko do deserów czy przetworów, wspaniale podkreślają smak dań mięsnych, z wieprzową pieczenią tworzą ciekawy duet pełen aromatu i smaku przeplecionego nutką słodyczy.


Pieczeń Wieprzowa w Jabłkach

Składniki:

  • 1 kg           mięsa wieprzowego
  • 4 szt.          duże jabłka
  • 2 łyż.          brązowego cukru
  • 1 łyż.          posiekanego świeżego rozmarynu
  • 2 łyż.          papryki słodkiej mielonej
  • 2 łyż.          ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyż.          oleju
  • sól i pieprz  do smaku


Przygotowanie:

Przygotować marynatę: paprykę, sos sojowy, posiekany rozmaryn i olej wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku, połączyć wszystkie składniki. Mięso umyć, osuszyć, posmarować dokładnie ze wszystkich stron marynatą, owinąć folią i włożyć do lodówki na 45 - 60 min.
Piekarnik rozgrzać na 250 C, mięso wyłożyć na brytfannę i wstawić do rozgrzanego piekarnika - piec 15 min., po tym czasie zmniejszyć temperaturę na 180 C i piec jeszcze 40 - 50 min., w zależności od rodzaju mięsa, warto sprawdzić wbijając szpikulec do środka, jeśli leci przezroczysty płyn, gotowe!
Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda, pokroić na duże kawałki, wyłożyć na patelnię i posypać brązowym cukrem, dusić na średnim ogniu, czas od czasu delikatnie mieszając, ok 8 - 10 min., aż będą miękkie.
Gotową pieczeń pokroić na plastry, wyłożyć na talerze i podawać z duszonymi jabłkami oraz sosem, który powstał w trakcie duszenia.


Podanie 

Smacznego!!!



2 komentarze:

  1. Bardzo podoba mi się dodatek jabłek. Przepis w sam raz na Wielkanoc;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już powoli zaczynamy składać mini Wielkanocne ;-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!