Śliwki, czyż nie są wspaniałe? Można z ich pomocą wyczarować każdy deser, ciasto, placek, krem, danie...
Są idealne w każdej postaci, a ilość odmian, wiktoria, renklody, węgierki, silva, diana...., pozwala na dopasowanie smaku do swoich upodobań. My lubimy każdy gatunek po swojemu, te kwaśniejsze odmiany są doskonałe do słodkich ciast i deserów, te bardziej słodkie pod każdą postacią smakują wyśmienicie.
Naszą dzisiejszą gwiazdą jest śliwka President, a co z niej wyczarowaliśmy? No właśnie...
Placek ze Śliwkami
Taki placek jest wspomnieniem dzieciństwa, zawsze, gdy przychodził sezon na śliwki, mama i babcia tworzyły pyszne smakołyki z ich użyciem. Czas leci, ale smaków tych nie da się zapomnieć, więc oddajemy szacunek wspomnieniom i kontynuujemy tradycję, celebrując się wspaniałym smakiem domowego placka ze śliwkami :)
Placek ze Śliwkami |
Składniki:
- 500 g śliwek President
- 5 szt. jajek
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 łyżecz. proszku do pieczenia
- 250 g margaryny
- 2 łyż. margaryny do formy
- 4 łyż. bułki tartej do formy
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 1 szcz. soli
Przygotowanie:
Przygotować ciasto na placek: Mąki, pszenną i ziemniaczaną, wymieszać ze sobą oraz proszkiem do pieczenia.
Margarynę roztopić i lekko ostudzić, aby była ciepła, nie gorąca! Białka oddzielić od żółtek, dodać do nich szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, ubijać, aż się rozpuści, dodawać po kolei po jednym żółtku, ciągle ubijając. Następnie dodawać po łyżce mieszanki mak z proszkiem do pieczenia - ubić na jednolite ciasto, w samym końcu powoli wlewać ciepłą margarynę, ciągle ubijając, aż składniki połączą się.
Etapy Przygotowania |
Formę na ciasto, blachę, wysmarować cienko margaryną i wysypać tartą bułką, wylać ciasto.
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki, wyjąć pestki i pokroić te połówki w plasterki, ok. 0,5cm., wyłożyć je delikatnie na ciasto i od razu wstawić do rozgrzanego na 160C piekarnika - piec ok. 40 - 45min., aż placek zacznie odstawać od brzegów i nabierze złotego koloru.
Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i pozwolić mu " dojść " jeszcze przez 15min., wyjąć z piekarnika. Ostudzony placek posypać obficie cukrem pudrem i podawać pokrojony w kwadraty.
Placek ze Śliwkami |
Smacznego!!!
Jak u mamy? Już go lubię ;) Mamine zawsze najlepsze.
OdpowiedzUsuńCo prawda, to prawda whiness :)
UsuńNo to kolejna nocka pod znakiem - mam ochotę na... Tym razem ciasto, ślicznie mi "smaka" narobiłaś, a niestety cukiernie już zamknięte. :(
OdpowiedzUsuńJest bardzo szybkie Martusiu, tylko składniki pod rękę i do pieczenia :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placuszki
OdpowiedzUsuńDusia, takie placki choć wyglądają niepozornie, kryją w sobie mega smak :)
UsuńTy o tym wiesz :)
ajjc jak piekie wygada;D zrobie napewno;D
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Zachęcam, koniecznie wypróbuj :)
UsuńSmakowicie wygląda :) Ale chyba wolałabym, żeby był trochę wyższy.
OdpowiedzUsuńDziękuję KasiaPL, to proponuję zrobić placek z podwójnej porcji ciasta - będzie wyższy :)
UsuńJeszcze więcej pyszności :)
jakie pyszne lato :)))
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne i za to go uwielbiamy :)
UsuńAle ładnie wygląda, aż ślinka leci;) Szczególnie jak jest się przed obiadem.
OdpowiedzUsuńMalinko, a co to taki późny obiad? :)
UsuńZachęcam :)