poniedziałek, 3 września 2012

Śliwkowy placek jak u mamy :)

Witamy :)
Śliwki, czyż nie są wspaniałe? Można z ich pomocą wyczarować każdy deser, ciasto, placek, krem, danie...
Są idealne w każdej postaci, a ilość odmian, wiktoria, renklody, węgierki, silva, diana...., pozwala na dopasowanie smaku do swoich upodobań. My lubimy każdy gatunek po swojemu, te kwaśniejsze odmiany są doskonałe do słodkich ciast i deserów, te bardziej słodkie pod każdą postacią smakują wyśmienicie.
Naszą dzisiejszą gwiazdą jest śliwka President, a co z niej wyczarowaliśmy? No właśnie...


Placek ze Śliwkami

Taki placek jest wspomnieniem dzieciństwa, zawsze, gdy przychodził sezon na śliwki, mama i babcia tworzyły pyszne smakołyki z ich użyciem. Czas leci, ale smaków tych nie da się zapomnieć, więc oddajemy szacunek wspomnieniom i kontynuujemy tradycję, celebrując się wspaniałym smakiem domowego placka ze śliwkami :)

Placek ze Śliwkami

Składniki:

  • 500 g       śliwek President
  • 5 szt.        jajek
  • 1 szkl.      cukru
  • 1 szkl.      mąki pszennej
  • 1/2 szkl.   mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżecz.   proszku do pieczenia
  • 250 g       margaryny
  • 2 łyż.        margaryny do formy
  • 4 łyż.        bułki tartej do formy
  • 1/2 szkl.   cukru pudru
  • 1 szcz.      soli


Przygotowanie:

Przygotować ciasto na placek: Mąki, pszenną i ziemniaczaną, wymieszać ze sobą oraz proszkiem do pieczenia.
Margarynę roztopić i lekko ostudzić, aby była ciepła, nie gorąca! Białka oddzielić od żółtek, dodać do nich szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, ubijać, aż się rozpuści, dodawać po kolei po jednym żółtku, ciągle ubijając. Następnie dodawać po łyżce mieszanki mak z proszkiem do pieczenia - ubić na jednolite ciasto, w samym końcu powoli wlewać ciepłą margarynę, ciągle ubijając, aż składniki połączą się.


Etapy Przygotowania

Formę na ciasto, blachę, wysmarować cienko margaryną i wysypać tartą bułką, wylać ciasto.
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki, wyjąć pestki i pokroić te połówki w plasterki, ok. 0,5cm., wyłożyć je delikatnie na ciasto i od razu wstawić do rozgrzanego na 160C piekarnika - piec ok. 40 - 45min., aż placek zacznie odstawać od brzegów i nabierze złotego koloru.
Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i pozwolić mu " dojść " jeszcze przez 15min., wyjąć z piekarnika. Ostudzony placek posypać obficie cukrem pudrem i podawać pokrojony w kwadraty.


Placek ze Śliwkami

Smacznego!!!





14 komentarzy:

  1. Jak u mamy? Już go lubię ;) Mamine zawsze najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  2. No to kolejna nocka pod znakiem - mam ochotę na... Tym razem ciasto, ślicznie mi "smaka" narobiłaś, a niestety cukiernie już zamknięte. :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest bardzo szybkie Martusiu, tylko składniki pod rękę i do pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Dusia, takie placki choć wyglądają niepozornie, kryją w sobie mega smak :)
      Ty o tym wiesz :)

      Usuń
  5. ajjc jak piekie wygada;D zrobie napewno;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie wygląda :) Ale chyba wolałabym, żeby był trochę wyższy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję KasiaPL, to proponuję zrobić placek z podwójnej porcji ciasta - będzie wyższy :)
      Jeszcze więcej pyszności :)

      Usuń
  7. Ale ładnie wygląda, aż ślinka leci;) Szczególnie jak jest się przed obiadem.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!