Dziś mamy słodkie, i bardzo urocze, święto - Dzień Czekolady :)
Czy istnieją ludzie które nie lubią tego wspaniałego przysmaku? Chyba nie!
Czekolada, to wspomnienia z dzieciństwa, to prezent na każdą okazje i bez, to deser, który zadowoli każde podniebienie, wystarczy wybrać ulubiony gatunek, to smak, który wprawia w uczucie rozkoszy...
Czy można tego nie lubić, nie cenić, nie zachwycać się nią?
My lubimy! Bardzo! Ale, oczywiście, smaki są podzielone, ja, Tanika, lubię czarną, co najmniej 70% kakao, Wojtas i dzieci, maniacy słodyczy, uwielbiają mleczną i białą :) Tak czy inaczej, jest pysznie, a z okazji tak wspaniałego święta przygotowaliśmy " domową " czekoladę z...
Domowa Czekolada z Morelami
Domowa czekolada, no prawie domowa, ponieważ użyliśmy do jej przygotowania gotową bazę - z czarnej czekolady, ale wzbogaciliśmy jej smak, dzięki czemu wyszło coś strasznie słodkiego, pysznego, niepowtarzalnego...
Domowa Czekolada z Morelami |
Składniki:
- 150 g czarnej czekolady
- 150 g masła naturalnego
- 10 szt. biszkoptów okrągłych dużych
- 10 szt. moreli
- 6 łyż. cukru
- 3 łyż. płatków migdałowych
Przygotowanie:
Czarną czekoladę połamać na mniejsze kawałki, do garnuszka włożyć masło, dodać czekoladę i rozpuścić na małym ogniu, ciągle mieszając, dodać cukier, zagotować, wymieszać, gdy kryształki rozpuszczą się - ostudzić.
Biszkopty pokruszyć lub połamać na drobne kawałeczki, według uznania, wsypać do ciepłej czekolady, wymieszać dokładnie.
Etapy Przygotowania |
Morele umyć, osuszyć, przekroić na pół, wyjąć pestki.
Podłużną foremkę dokładnie wyłożyć folią spożywczą, dno i boki, na dno wyłożyć połówki moreli ( u nas 10 połówek, czyli 5 morelek zatapiamy w czekoladzie ), my dawaliśmy wypukłą częścią do góry, ale można też zrobić odwrotnie, od tego zależy jedynie kształt jaki uzyskamy przy krojeniu czekolady :)
Zalać morele półpłynną czekoladą, delikatnie ją rozprowadzając, na górę wyłożyć kolejne połówki moreli i posypać płatkami migdałowymi, przykryć górę folią i wstawić do lodówki na godzinę. Kroić wedle uznania i upodobania :)
Domowa Czekolada z Morelami w rozkroju :) |
Smacznego!!!
świetna ta Wasza czekolada. "tabliczka" musiała dużo ważyć:)))
OdpowiedzUsuńHa, ha, no faktycznie spora :)
UsuńSłodkości na kilka dni dla całej rodzinki :)
wygląda przepysznie! i pewnie smakuje równie wybornie :)
OdpowiedzUsuńja też uwielbiam czekoladę ;D szczególnie ubóstwiam taką z orzechami, bakaliami itp. <3
Oj wybornie, Karolino, bardzo fajny smak i ciekawe połączenie.
UsuńJa osobiście uwielbiam czarną czekoladę z orzechami laskowymi w całości, pycha!
A równiez pralinki i czekoladki z alkoholowym nadzieniem - mniam!
ale cudo!!
OdpowiedzUsuńPyszne cudeńko Rossnett :) A jakie słodkie! Mniam!
Usuńsłodki pomysł na rozpustę:)
OdpowiedzUsuńDokładnie Dusiu :) Bardzo słodki pomysł... :*
UsuńCudeńko, niebo w gębie, aż przyjemnie popatrzeć :) Ciągle jestem pod większym wrażeniem. Mniami...
OdpowiedzUsuńDziękuję Marto :) Zachęcam do wypróbowania :)
UsuńAjj, jak smakowicie to wygląda ♥
OdpowiedzUsuńDziękuję vejjs.Smakuje równie pysznie :)
UsuńO kurcze ale to wyglada smakowicie!!!
OdpowiedzUsuńPycha, pycha! Fajne połączenie słodyczy z kwaskowatym smakiem morelek, bo nie były słodkie, i migdałami :)
UsuńCudne Ci to wyszło kochana:*
OdpowiedzUsuńDziękuję Agiatis :*
UsuńMniam, ale pyszności! Nie sądziłam, że mozna tak fajnie połączyć smaki!
OdpowiedzUsuńOch, musisz to spróbować xkeylimex - smak bombowy i mega słodki :)
Usuńpyszności, wspaniale wygląda i jakie proste w wykonaniu
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować Aniu, smak wspaniały :)
UsuńDziś jest mój dzień "kobiecego kryzysu"... Szukałam słodyczy po całym domu, ale jedyne co znalazłam do ciasteczka HiPP :P... Boszzzz.... dlaczego ja to zobaczyłam!!! Jakie to musi być pyszne! Nie dość, że piękne to Pyszne!
OdpowiedzUsuńCiasteczka HiPP to zawsze lepiej jak nic - hyhy ;)
UsuńDzięki :) Wypróbuj koniecznie Martuś :)