Pogoda nie dopisuje, jesienna chandra zaczyna ogarniać coraz bardziej, zniechęcając do porannego wstawania, a i w ciągu dnia oferuje jedynie ospałość, zmęczenie, nic niechcenie...
Na szczęście są sposoby na poprawę nastroju, każdy ma swoje " odstresowywacze ", a u nas to dobry film, lampka ulubionego wina, wspólne gotowanie, a potem maszkiecenie powstałych smaczności :)
Dzisiejszą inspiracją jest bakłażan, nie tylko dzisiejszą, bo lubimy to warzywo, choć są i tacy, którzy nie cierpią, ale dzisiejsza propozycja jest warta polecenia i posmakowania - palce lizać!
Smażone Bakłażany z Sosem Baża
Zastanawiacie się na pewno, co to za sos? Co za nazwa? A już wyjaśniamy.
Sos Baża pochodzi z kuchni gruzińskiej, inspirujemy się tymi smakami - wspomnienia dzieciństwa, jego głównym składnikiem, a raczej bazą, są orzechy włoskie, doprawiony ziołami i przyprawami smakuje na prawdę niebiańsko!
Sos Baża podany ze smażonym bakłażanem - chrupiącym zewnątrz i kremowym w środku, tworzy duet idealny!
Smażone Bakłażany z Sosem Baża |
Składniki:
- 1 szt. bakłażan duży
- 8 łyż. mąki pszennej
- 200 g orzechów włoskich oczyszczonych
- 1 szkl. bulionu - warzywny lub drobiowy
- 3 szt. ząbki czosnku
- 1 szt. cebula mała
- 2 szt. nitki szafranu
- 1 szt. pęczek natki pietruszki lub kolendry
- 1 łyż. bazylii suszonej, mogą też być świeże listki
- 1 łyż. tymianku
- 1 łyż. sok z cytryny
- 6 łyż. olej do smażenia
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Bakłażan umyć, pokroić w plasterki o grubości 0,5cm, posolić i wymieszać, odstawić na 15min. Orzechy włoskie rozdrobnić w malakserze lub zmielić. Czosnek oczyścić, drobno pokroić i posypać odrobiną soli - dokładnie rozetrzeć w moździerzu, dodać do orzechów. Cebulę oczyścić i drobniutko posiekać, dodać do orzechów. Dodać drobno pokrojoną natkę kolendry lub pietruszki ( zostawić kilka liści do dekoracji), suszone zioła, sok z cytryny, szafran, pieprz i sól do smaku - zalać wszystko bulionem, wymieszać i pozostawić na 15min., by nabrał smaku i aromatu.
Przygotowanie |
Plastry bakłażana osuszyć, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju po 3-5min., z każdej strony, na złocisty kolor - wykładać na papierowy ręcznik, by odsączyć tłuszcz.
Sos wymieszać i przetrzeć przez drobne sitko ( orzechy z ziołami, które pozostają, wkładamy do pojemniczka i przechowujemy, góra trzy dni, w lodówce, dodajemy do dań lub innych sosów - na dniach opublikujemy jedną propozycję z ich udziałem :)).
Na talerze wyłożyć porcje bakłażanów, podawać z sosem Baża udekorowanym natką i szczyptą mielonych orzechów.
Bakłażany z Sosem Baża |
Smacznego!!!
To musi być bardzo ciekawe zestawienie smakowe- ja nie potrafię go sobie wyobrazić. Muszę chyba sama spróbować odtworzyć Twój przepis i zakosztować trochę w tych pysznościach :)
OdpowiedzUsuńMusisz Kochana zasmakować, choć wydaje się dziwne połączenie, tak naprawdę jest niesamowite :)
OdpowiedzUsuńJakiś czas temu widziałam też bakłażany z takim sosem pokazane w programie podróżniczym Pascala. Przyznam, że zaciekawiły mnie, więc chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania shinju, ten smak jest wspomnieniem z mojego dzieciństwa, mama zawsze je przyrządzała, czasami podawała te bakłażany wymieszane z sosem - rewelacja!
UsuńU nas w sezonie zawsze goszczą :)
Dostaliscie slodkie wyroznienie, wiecej info znajdziecie tutaj- http://minmakeuptable.blogspot.se/2012/09/so-sweet-blog-award.html
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy za słodkie wyróżnienie Kochana :***
Usuń