piątek, 14 września 2012

Smażone bakłażany z sosem Baża - palce lizać!

Witamy cieplutko,
Pogoda nie dopisuje, jesienna chandra zaczyna ogarniać coraz bardziej, zniechęcając do porannego wstawania, a i w ciągu dnia oferuje jedynie ospałość, zmęczenie, nic niechcenie...
Na szczęście są sposoby na poprawę nastroju, każdy ma swoje " odstresowywacze ", a u nas to dobry film, lampka ulubionego wina, wspólne gotowanie, a potem maszkiecenie powstałych smaczności :)
Dzisiejszą inspiracją jest bakłażan, nie tylko dzisiejszą, bo lubimy to warzywo, choć są i tacy, którzy nie cierpią, ale dzisiejsza propozycja jest warta polecenia i posmakowania - palce lizać!


Smażone Bakłażany z Sosem Baża

Zastanawiacie się na pewno, co to za sos? Co za nazwa? A już wyjaśniamy.
Sos Baża pochodzi z kuchni gruzińskiej, inspirujemy się tymi smakami - wspomnienia dzieciństwa, jego głównym składnikiem, a raczej bazą, są orzechy włoskie, doprawiony ziołami i przyprawami smakuje na prawdę niebiańsko!
Sos Baża podany ze smażonym bakłażanem - chrupiącym zewnątrz i kremowym w środku, tworzy duet idealny!


Smażone Bakłażany z Sosem Baża 

Składniki:

  • 1 szt.         bakłażan duży
  • 8 łyż.         mąki pszennej
  • 200 g        orzechów włoskich  oczyszczonych
  • 1 szkl.       bulionu - warzywny lub drobiowy
  • 3 szt.         ząbki czosnku
  • 1 szt.         cebula mała
  • 2 szt.         nitki szafranu
  • 1 szt.         pęczek natki pietruszki lub kolendry
  • 1 łyż.         bazylii suszonej, mogą też być świeże listki 
  • 1 łyż.         tymianku
  • 1 łyż.         sok z cytryny 
  • 6 łyż.         olej do smażenia
  • szczypta   soli i pieprzu

Przygotowanie:

Bakłażan umyć, pokroić w plasterki o grubości 0,5cm, posolić i wymieszać, odstawić na 15min. Orzechy włoskie rozdrobnić w malakserze lub zmielić. Czosnek oczyścić, drobno pokroić i posypać odrobiną soli - dokładnie rozetrzeć w moździerzu, dodać do orzechów. Cebulę oczyścić i drobniutko posiekać, dodać do orzechów. Dodać drobno pokrojoną natkę kolendry lub pietruszki ( zostawić kilka liści do dekoracji), suszone zioła, sok z cytryny, szafran, pieprz i sól do smaku - zalać wszystko bulionem, wymieszać i pozostawić na 15min., by nabrał smaku i aromatu.

Przygotowanie

Plastry bakłażana osuszyć, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju po 3-5min., z każdej strony, na złocisty kolor - wykładać na papierowy ręcznik, by odsączyć tłuszcz. 
Sos wymieszać i przetrzeć przez drobne sitko ( orzechy z ziołami, które pozostają, wkładamy do pojemniczka i przechowujemy, góra trzy dni, w lodówce, dodajemy do dań lub innych sosów - na dniach opublikujemy jedną propozycję z ich udziałem :)). 
Na talerze wyłożyć porcje bakłażanów, podawać z sosem Baża udekorowanym natką i szczyptą mielonych orzechów.


Bakłażany z Sosem Baża

Smacznego!!!




6 komentarzy:

  1. To musi być bardzo ciekawe zestawienie smakowe- ja nie potrafię go sobie wyobrazić. Muszę chyba sama spróbować odtworzyć Twój przepis i zakosztować trochę w tych pysznościach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musisz Kochana zasmakować, choć wydaje się dziwne połączenie, tak naprawdę jest niesamowite :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakiś czas temu widziałam też bakłażany z takim sosem pokazane w programie podróżniczym Pascala. Przyznam, że zaciekawiły mnie, więc chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania shinju, ten smak jest wspomnieniem z mojego dzieciństwa, mama zawsze je przyrządzała, czasami podawała te bakłażany wymieszane z sosem - rewelacja!
      U nas w sezonie zawsze goszczą :)

      Usuń
  4. Dostaliscie slodkie wyroznienie, wiecej info znajdziecie tutaj- http://minmakeuptable.blogspot.se/2012/09/so-sweet-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękujemy za słodkie wyróżnienie Kochana :***

      Usuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!