czwartek, 27 września 2012

Bakłażanowe smaczności z szynką serrano

Witajcie,
Bakłażany - warzywo bardzo smakowite, już przerabiane, na wiele sposobów, istnieje mnóstwo przepisów, które pozwalają wydobyć z nich niesamowity smak. My też już wiele różności bakłażanowych ugotowaliśmy, upiekliśmy, grillowaliśmy...
Dziś będzie zupełnie inaczej! Bakłażanowe łódeczki nadziewane ryżem i szynką serrano :)
Serrano jest długodojrzewającą szynką, proces dojrzewania której czasami ciągnie się kilkunastoma miesiącami, dzięki specjalnemu procesowi suszenia  zyskuje specjalny smak, kruchość i aromat. Serrano pochodzi z Hiszpanii, wyróżnia się wysoką wartością odżywczą i jest bardzo dietetyczne – zawierają dużą ilość witamin z grupy B oraz proteiny, więcej niż świeże mięso, czy inne przetwory mięsne, dla tego stanowi doskonałą bazę do rozmaitych pysznych dań. Lubimy go w sałatkach, ze spagetti, z warzywami :)


Bakłażanowe Łódeczki z Szynką Serrano

Szynka serrano jest bardzo pyszna, uwielbiamy jej szlachetny smak, więc z bakłażanami, w szybkim przygotowaniu, jest idealnym dopełnieniem, podbija smak i doskonale łączy się w doskonałą całość.


Bakłażanowe Łódeczki z Szynką Serrano

Składniki:

  • 2 szt.          bakłażany średniej wielkości
  • 150 g          rozdrobnionej szynki serrano
  • 100 g          ryżu długoziarnistego 
  • 2 szt.           pomidory 
  • 1 szt.           marchewki
  • 2 szt.           ząbki czosnku
  • 100 g          sera koziego
  • 4 łyż.           oleju
  • sól i pieprz   do smaku

Przygotowanie:

Bakłażany umyć, przekroić na pół, wybrać za pomocą łyżki nasionka, robiąc dołek, natrzeć dokładnie solą i pozostawić na 15min., by puściły goryczkę.
Ryż zalać zimną wodą, dodać szczyptę soli, zagotować, pogotować 5min., wyłązcyć i zostawić pod przykryciem na kolejne 5min.
Pomidory umyć, pokroić na małe kawałki. Marchew oczyścić i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Oczyścić czosnek.

Etapy przygotowania

Szynkę serrano, my mieliśmy rozdrobnioną, wyłożyć na  rozgrzaną patelnie, dodać łyżkę oleju, przesmażyć 2 min., dodać marchew, ryż, pomidory i zgnieciony czosnek, doprawić do smaku sola i pieprzem - ciągle mieszając smażyć 5min.
Bakłażanowe łódeczki osuszyć, wyłożyć na wysmarowaną olejem formę, napełnić gorącym farszem, na górę położyć kawałki koziego sera, skropić delikatnie olejem brzegi bakłażanów - wstawić do rozgrzanego na 180C piekarnika i piec 20min., aż ser nabierze złotego koloru. Od razu podawać.

Bakłażanowa Łódeczka Zapiekana z Szynką Serrano 

Podajemy bakłażanową łódeczkę, wyjadamy za pomocą widelca farsz wraz z miąższem bakłażana ile się da, skórę wyrzucamy. Przy większych rozmiarach bakłażana, miąższ bliżej skórki jest gorzki, można go zostawić, jeśli nie smakuje :)


Łódeczka w rozkroju 

Smacznego!!!


Kachna, dietetyczny przepis dla Ciebie :)


12 komentarzy:

  1. Dziękuję kochana, że o mnie pomyślałaś! Bardzo mi miło! :*
    Mniam, trafiłaś nie tylko w moje dietetyczne zapotrzebowanie, ale też w mój gust smakowy. Danie prezentuje się przepięknie, zawiera też składniki, które na pewno będą mi smakować. Zastanawiam się tylko, czy gdzieś w mojej okolicy dostanę szynkę Serrano. Nigdy o niej nie słyszałam. Na pewno w Almie będą ją mieli :)
    Po weekendzie, podczas którego czeka mnie impreza rodzinna (18 urodziny siostry), przygotuję sobie na obiad takie pyszności.

    Dziękuję raz jeszcze i przesyłam cieplutkie pozdrowienia! :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co :) Takie dania są nie tylko pyszne, a i zdrowe, a szynkę serrano na pewno w Almie znajdziesz, a i w marketach i delikatesach jest dostępna.
      Ewentualnie, można zmienić na inny gatunek długodojrzewający :*

      Usuń
  2. mniamniusie! muszę wypróbować, ale da radę z inną szynką, nie serrano?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście Kasiu, ale jeśli chcesz uzyskać podobny smak, to radzimy wykorzystać jednak któryś rodzaj szynki długodojrzewającej, może być parmeńska, ona jest powszechnie dostępna i ma podobny smak :)
      Robimy to danie też ze zwykłym mięsem mielonym, jest też pyszne, ale zupełnie inaczej smakuje, jak ta wersja, tu szynka nadaje rewelacyjnego posmaku :)

      Usuń
  3. BArdzo lubię take nadziewańce:) jeszcze tylko odrobinka sosu pomidorowego i niebo w gębie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też może być Agabi, jak najbardziej, ale w przypadku z szynką serrano, sos jednak zakłóca trocha jej smak, nie jest tak wyrazista, dla tego, w drodze prób i błędów, zastąpiliśmy sos, pomidorami świeżymi - pyszności!

      Usuń
  4. Uwielbiam szynke Serrano jest czestym gosciem w mojej lodowce :))
    Przepis brdzo fajny ale niestety nie przepadam za baklazanami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też uwielbiamy serrano, parmeńską oraz inne " smakowitości " długodojrzewające, a jeśli nie lubisz bakłażanów, to proponujemy zastapić je cukinią - ma słodkawy, delikatny i pyszny smak :)

      Usuń
  5. Pysznie to wygląda :) aż zgłodniałam :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!