Długi weekend zapowiada się słonecznie i pięknie, kilka wolnych dni pozwalają na odrobinę relaksu i odpoczynku od codziennych obowiązków i pracy, regenerujemy siły i ładujemy " wewnętrzne akumulatorki ", a przy tej okazji możemy rozpieścić podniebienia i brzuszki swoich bliskich czymś pysznym, ot na przykład bułeczkami drożdżowymi.
Pomysłów jest wiele, ja tym razem korzystając z dobrodziejstw natury i sezonu na porzeczki, proponuję Wam ...
Drożdżówki z Serem i Porzeczkami
Ciasto drożdżowe, gdy jest porządnie wyrobione, ma wspaniały smak, jest leciutkie i puszyste, a nadzienie... no cóż, ser uwielbiamy, a porzeczki dodają mu wyrazistości i niebanalnego smaku, ja dodałam jeszcze odrobinę rabarbaru, bo udało mi się jeszcze kupić, ale nie jest on konieczny - wypróbujcie!
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 150 ml mleka tłustego
- 50 g świeżych drożdży
- 7 łyż. cukru kryształu
- 1 szt. jajko kurze
- 65 g margaryny mlecznej
- 1 szcz. soli
Składniki na nadzienie:
- 300 g twarogu tłustego
- 1 szt. białko z jajka kurzego
- 1 op. cukru waniliowego
- 1/2 szkl. cukru kryształu
- 1/2 szkl. porzeczek czerwonych
- 2 szt. łodygi rabarbaru
- 1 szcz. soli
- olej do form i posmarowania ciasta
Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzać, gdy będzie ciepłe dodać do niego cukier, wymieszać, by rozpuścił się, pokruszyć drożdże, delikatnie wymieszać i odstawić na 10 -15 minut, aż drożdże rozpuszczą się i odrobinkę spęcznieją.
Margarynę rozpuścić i ostudzić.
Do dużej misy przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, jajko, wyrośnięty zaczyn oraz płynną, schłodzoną margarynę - wyrobić elastyczne ciasto, by nie kleiło się do rąk.
Na początku, do połączenia wszystkich składników, zawsze korzystam z pomocy miksera z mieszadłami hakowymi ( do ciasta drożdżowego ), gdy ciasto nabiera jednolitej, tęgiej konsystencji wykładam go na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiam dalej rękami, aż staje się bardzo delikatne i nie klei się do rąk, należy podsypywać go podczas wyrabiania mąką.
Przełożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotować nadzienie - twaróg rozdrobnić za pomocą widelca, dodać białko, szczyptę soli, cukier waniliowy i kryształ, wymieszać i pozostawić na 10 min, by się rozpuścił.
Porzeczki umyć, osuszyć, włożyć do sera, rabarbar oczyścić i pokroić na małe, centymetrowe kawałki, włożyć do sera, delikatnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, każdą część rozwałkować na grubość 1 - 1,5 cm, i wyciskać za pomocą szerokiej szklanki kółeczka.
Formę do pieczenia wysmarować olejem, wyłożyć drożdżowe kółeczka na formę, zostawiając po 3 - 4 cm odstępstwa między nimi, na środek każdego kółka wykładać, za pomocą łyżki, nadzienie, posmarować delikatnie brzegi ciasta olejem i zostawić do wyrośnięcia na 20 - 25 min.
W tym czasie, gdy ciasto rośnie, rozgrzać piekarnik na 180 C, wstawić wyrośnięte bułeczki - piec ok. 20 - 25 min., bez termoobiegu, aż ciasto dobrze się zarumieni.
Upieczone drożdżówki ostudzić i można od razu podawać - smakują idealnie!!!
Smacznego!!!
Lubicie drożdżówki? Z czym najbardziej Wam smakują?
Udanego weekendu życzę :*
wyglądają te drożdżuwy pysznie! :P
OdpowiedzUsuńWspaniałe.
OdpowiedzUsuńMniam, przepyszne!:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam najbardziej z serem i makiem :) Wyglądają genialnie :)
OdpowiedzUsuńKocham, uwielbiam drożdżówki z serem! :) A jeszcze dodatek owoców... mniam :)
OdpowiedzUsuńpo prostu mniam, uwielbiam drożdżówki
OdpowiedzUsuńNie wiem dlaczego, ale zawsze jak staram się zrobić jakieś bułeczki/drożdżówki, to mi nadzienie przesiąka na dół na blachę i później wychodzi z tego taka piękna katastrofa :/
OdpowiedzUsuńNiby ciasto jest dostatecznie gęste i zbite, że nie powinno nic się z tych rzeczy dziać... ;/
Takie pyszności a ja muszę troszkę sobie z jedzonkiem przystopować
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglądają! Porwałabym od razu kilka - na zapas;)
OdpowiedzUsuńzapisuję do wypróbowania! Kocham drożdzowe a porzeczki z serem i rabarbarem :O Mniam!
OdpowiedzUsuńooo! z pewnością wykorzystam ten przepis :3
OdpowiedzUsuń39 yrs old Desktop Support Technician Jedidiah Saphin, hailing from Earlton enjoys watching movies like Conan the Barbarian and Foreign language learning. Took a trip to Wieliczka Salt Mine and drives a Ferrari 212 Export Berlinetta. zerknij na strone internetowa
OdpowiedzUsuń