środa, 14 sierpnia 2013

Drożdżówki z serem i porzeczkami

Witajcie :)
Długi weekend zapowiada się słonecznie i pięknie, kilka wolnych dni pozwalają na odrobinę relaksu i odpoczynku od codziennych obowiązków i pracy, regenerujemy siły i ładujemy " wewnętrzne akumulatorki ", a przy tej okazji możemy rozpieścić podniebienia i brzuszki swoich bliskich czymś pysznym, ot na przykład bułeczkami drożdżowymi.
Pomysłów jest wiele, ja tym razem korzystając z dobrodziejstw natury i sezonu na porzeczki, proponuję Wam  ...

Drożdżówki z Serem i Porzeczkami

Ciasto drożdżowe, gdy jest porządnie wyrobione, ma wspaniały smak, jest leciutkie i puszyste, a nadzienie... no cóż, ser uwielbiamy, a porzeczki dodają mu wyrazistości i niebanalnego smaku, ja dodałam jeszcze odrobinę rabarbaru, bo udało mi się jeszcze kupić, ale nie jest on konieczny - wypróbujcie!


Składniki na ciasto:

  • 500 g         mąki pszennej  
  • 150 ml       mleka tłustego 
  • 50 g           świeżych drożdży 
  • 7 łyż.          cukru kryształu 
  • 1 szt.          jajko kurze 
  • 65 g           margaryny mlecznej 
  • 1 szcz.        soli

Składniki na nadzienie:
  • 300 g            twarogu tłustego
  • 1 szt.             białko z jajka kurzego
  • 1 op.              cukru waniliowego
  • 1/2 szkl.        cukru kryształu
  • 1/2 szkl.         porzeczek czerwonych
  • 2 szt.               łodygi rabarbaru
  • 1 szcz.            soli
  • olej do form i posmarowania ciasta

Przygotowanie:

Mleko lekko podgrzać, gdy będzie ciepłe dodać do niego cukier, wymieszać, by rozpuścił się, pokruszyć drożdże, delikatnie wymieszać i odstawić na  10 -15 minut, aż drożdże rozpuszczą się i odrobinkę spęcznieją.
Margarynę rozpuścić i ostudzić.
Do dużej misy przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, jajko, wyrośnięty zaczyn oraz płynną, schłodzoną margarynę - wyrobić elastyczne ciasto, by nie kleiło się do rąk. 
Na początku, do połączenia wszystkich składników, zawsze korzystam z pomocy miksera z mieszadłami hakowymi ( do ciasta drożdżowego ), gdy ciasto nabiera jednolitej, tęgiej konsystencji  wykładam go na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiam dalej rękami, aż staje się bardzo delikatne i nie klei się do rąk, należy podsypywać go podczas wyrabiania mąką.
Przełożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.




Przygotować nadzienie - twaróg rozdrobnić za pomocą widelca, dodać białko, szczyptę soli, cukier waniliowy i kryształ, wymieszać i pozostawić na 10 min, by się rozpuścił.
Porzeczki umyć, osuszyć, włożyć do sera, rabarbar oczyścić i pokroić na małe, centymetrowe kawałki, włożyć do sera, delikatnie wymieszać.


Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, każdą część rozwałkować na grubość 1 - 1,5 cm, i wyciskać za pomocą szerokiej szklanki kółeczka.
Formę do pieczenia wysmarować olejem, wyłożyć drożdżowe kółeczka na formę, zostawiając po 3 - 4 cm odstępstwa między nimi, na środek każdego kółka wykładać, za pomocą łyżki, nadzienie, posmarować delikatnie brzegi ciasta olejem i zostawić do wyrośnięcia na 20 - 25 min.


W tym czasie, gdy ciasto rośnie, rozgrzać piekarnik na 180 C, wstawić wyrośnięte bułeczki - piec ok. 20 - 25 min., bez termoobiegu, aż ciasto dobrze się zarumieni.


Upieczone drożdżówki ostudzić i można od razu podawać - smakują idealnie!!!


Smacznego!!!

Lubicie drożdżówki? Z czym najbardziej Wam smakują?
Udanego weekendu życzę :*

12 komentarzy:

  1. wyglądają te drożdżuwy pysznie! :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam najbardziej z serem i makiem :) Wyglądają genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham, uwielbiam drożdżówki z serem! :) A jeszcze dodatek owoców... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. po prostu mniam, uwielbiam drożdżówki

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wiem dlaczego, ale zawsze jak staram się zrobić jakieś bułeczki/drożdżówki, to mi nadzienie przesiąka na dół na blachę i później wychodzi z tego taka piękna katastrofa :/
    Niby ciasto jest dostatecznie gęste i zbite, że nie powinno nic się z tych rzeczy dziać... ;/

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie pyszności a ja muszę troszkę sobie z jedzonkiem przystopować

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pysznie wyglądają! Porwałabym od razu kilka - na zapas;)

    OdpowiedzUsuń
  8. zapisuję do wypróbowania! Kocham drożdzowe a porzeczki z serem i rabarbarem :O Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  9. ooo! z pewnością wykorzystam ten przepis :3

    OdpowiedzUsuń
  10. 39 yrs old Desktop Support Technician Jedidiah Saphin, hailing from Earlton enjoys watching movies like Conan the Barbarian and Foreign language learning. Took a trip to Wieliczka Salt Mine and drives a Ferrari 212 Export Berlinetta. zerknij na strone internetowa

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!