wtorek, 13 sierpnia 2013

Botwinka na lekki obiadek

Witajcie :)
Botwinka to pyszna potrawa która nie tylko doskonale syci, ale jednocześnie jest zdrową, młode buraczki na grządce u teścióweczki rosną, więc ostatnio ta zupa często u nas króluje na obiednim stole.
Szybka i łatwa w przygotowaniu botwinka zdetronizowała wiele innych zup, dopóki jest łatwo dostępna, warto korzystać z jej dobrodziejstw, a więc zapraszam - dziś dla Was ...

Botwinka

Ja przygotowuję botwinkę wedle przepisu swojej babci, ten smak od zawsze pamiętam, a teraz go odtwarzam, lecz zamieniłam jeden składnik. Do botwinki babcia zawsze dodawała kaszę jaglaną, wcześniej moczoną i odcedzaną, by zniwelować goryczkę, a później ucierała ją w makutrze na drobną mączkę, która zagęszczała potrawę pod koniec gotowania, ja jaglankę zastępuję kaszą kukurydzianą.


Składniki na 5 osób:

  • 1 kg                botwiny ( młode buraczki z listkami i łodyżką )
  • 150 g             masła
  • 1/2 szkl.        kaszy kukurydzianej 
  • 1 szt.              pęczek pietruszki
  • 200 ml           śmietany 18%
  • 3 l                    bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 3 szt.               duże ząbki czosnku
  • sól i pieprz     do smaku


Przygotowanie:

Botwinkę umyć, delikatnie osuszyć i pokroić na małe kawałki, ja kroję buraczki w plasterki, a łodyżki i liście na kawałki ok. 2 cm.
Na patelni rozgrzać masło, wyłożyć botwinę, oprószyć solą i pieprzem, dusić na małym ogniu czas o czasu mieszając 5 - 8 min.


Bulion zagotować, wsypać do niego kaszę kukurydzianą, zagotować, zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu, po 5 minutach włożyć duszoną botwinkę wraz z masłem i sokiem który puściła - gotować 15 - 20 min.,  aż buraczki i łodyżki staną się miękkie, ale uważać by się nie rozgotowały.
Śmietanę wlać do miski, stopniowo dolewać do niej chochelką gorący wywar z garnka, energicznie mieszając, by nie powstały grudki - tak zahartowaną śmietanę wlać do gotującej się zupy, pomieszać, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać posiekaną natkę pietruszki i przepuszczony przez praskę czosnek, zagotować, po 2 min. wyłączyć, pozostawić pod przykryciem na 15 min., po tym czasie można podawać.


Smacznego!!!

A Wy lubicie botwinkę? Jak ją przygotowujecie? Macie swój sposób?

4 komentarze:

  1. Kocham pod każdą postacią, chociaż takiego przepisu z kaszą nie znałam jeszcze...

    OdpowiedzUsuń
  2. zawsze mówiłam, że nie lubię botwinki ale tak naprawdę to chyba nigdy jej nie jadłam. Twoja wygląda smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię...jak ktoś mi zrobi ;D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!