czwartek, 24 października 2013

Gołąbki szybkie - bez zwijania :)

Witajcie ;)
Lubicie gołąbki??? Pewnie tak, nie znamy jeszcze osób, które by odpowiedziały że nie :) Smakują wyśmienicie!, ale przygotowanie ich wiąże się z niemałymi pokładami czasu i pracy, najpierw przygotowanie farszu, obgotowywanie kapusty i ścinanie liści w określonym czasie, by się nie rozgotowały, zawijanie... trwa  całą wieczność. Ale, ale... Dla wszystkich tych, którzy lubią gołąbki, tak jak my :), mamy wspaniałą propozycję...

Szybkie Gołąbki z Mięsem Bez Zwijania

Są to gołąbki, które ja poznałam stosunkowo nie tak dawno, a przygotowuje je mój mąż, czyli Wojtas - rodzinny przepis, świeże składniki, trocha czasu, żadnego gotowania kapusty, żadnego zwijania, a smak... mmm! Przepyszny! Co prawda różnią się trocha od tych tradycyjnych, bo nie dodaje się do nich ryżu ani kaszy, ale smakują naprawdę wyśmienicie - i na gorąco, i na zimno :)


Składniki na gołąbki dla 6 osób:

  • 1,5 kg          mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 kg              kapusty świeżej
  • 2 szt.            jajka
  • 1 szkl.          mąki pszennej
  • 2 szt.            cebule cukrowe 
  • 2 szt.            marchewki
  • sól i pieprz   do smaku
  • mąka            do panierowania
  • olej               do smażenia

Składniki na sos:
  • 1 l             bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 300 g       pasty pomidorowej
  • 2 łyż.        przecieru pomidorowego
  • 1 łyżecz.   cukru
  • 1 łyż.         mieszanki ziół prowansalskich
  • 1 łyż.         mąki pszenne
  • sól i pieprz do smaku



    Przygotowanie:

    Kapustę drobno poszatkować, wyłożyć do miski, dodać mięso mielone oraz drobno startą marchewkę.
    Cebule obrać, posiekać drobno i podsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, ostudzić, dodać do mięsa, wbić jajka,  wsypać mąkę, sól, pieprz i wyrobić gładką masę.
    Uwaga: Jeśli masa będzie zbyt lekka, nie podatna do formowania gołąbków, dodać jeszcze odrobinę mąki, jej konsystencja w dużej mierze zależy też od mięsa. 


    Z powstałej masy zwilżonymi rękami formować niewielkie kule, obtoczyć je w mące, spłaszczyć, nadając formę kotleta - smażyć na mocno rozgrzanym oleju po ok. 8 - 10 min. z każdej strony.
    Usmażone gołąbki wykładać na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu.



    Przygotować sos: do gotującego się bulionu dodać pastę pomidorową, przecier, zioła, cukier, sól i pieprz - gotować 5 min., na małym ogniu. Mąkę rozpuścić w odrobinie zimnej wody, by nie było grudek, wlewać na gotujący się sos, ciągle mieszając, zagotować, doprawić do smaku, po 2 minutach odstawić z ognia.
    Podawać gołąbki polane lub zatopione w sosie :)


    Smacznego!!!

    Lubicie takie gołąbki? Czy jeszcze nie próbowaliście?
    Są bardzo delikatne w smaku i nadzwyczajnie sycące ;)
    Miłego wieczoru :)

    8 komentarzy:

    1. Ha! I ja takowe czasami robię - pyszne i dużo szybsze w zrobieniu od tradycyjnych :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Robię takie, ale z ryżem w środku.

      OdpowiedzUsuń
    3. uwielbiamy te gołąbki dla leniwców ;)))
      buziaki dla Was wszystkich :***

      OdpowiedzUsuń
    4. To jakaś telepatia ;D
      Od kilku tygodni chodzą za mną gołąbki, ale nie chce mi się za nie zabierać, A tu - proszę. I to jeszcze jakie fajne, bo z marchewką - takich jeszcze nie uświadczyłam, czas spróbować :)

      OdpowiedzUsuń
    5. Narobiłaś mi ochoty na takie kotlety :)

      OdpowiedzUsuń
    6. Po prostu je uwielbiam! Robiłam je ostatnio na obiad i coś czuję, że niebawem znowu zagoszczą na moim stole:)

      OdpowiedzUsuń
    7. Genialne! To takie gołąbki dla leniwców, bym powiedziała:D

      pozdrawiam
      http://kosmetycznawyspa.blogspot.co.uk/

      OdpowiedzUsuń
    8. Też bardzo lubię ale ryż musi być obowiązkowo ;)

      OdpowiedzUsuń

    Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
    Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
    Pozdrowionka!