Lubicie gołąbki??? Pewnie tak, nie znamy jeszcze osób, które by odpowiedziały że nie :) Smakują wyśmienicie!, ale przygotowanie ich wiąże się z niemałymi pokładami czasu i pracy, najpierw przygotowanie farszu, obgotowywanie kapusty i ścinanie liści w określonym czasie, by się nie rozgotowały, zawijanie... trwa całą wieczność. Ale, ale... Dla wszystkich tych, którzy lubią gołąbki, tak jak my :), mamy wspaniałą propozycję...
Szybkie Gołąbki z Mięsem Bez Zwijania
Są to gołąbki, które ja poznałam stosunkowo nie tak dawno, a przygotowuje je mój mąż, czyli Wojtas - rodzinny przepis, świeże składniki, trocha czasu, żadnego gotowania kapusty, żadnego zwijania, a smak... mmm! Przepyszny! Co prawda różnią się trocha od tych tradycyjnych, bo nie dodaje się do nich ryżu ani kaszy, ale smakują naprawdę wyśmienicie - i na gorąco, i na zimno :)
Składniki na gołąbki dla 6 osób:
- 1,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 1 kg kapusty świeżej
- 2 szt. jajka
- 1 szkl. mąki pszennej
- 2 szt. cebule cukrowe
- 2 szt. marchewki
- sól i pieprz do smaku
- mąka do panierowania
- olej do smażenia
Składniki na sos:
- 1 l bulionu mięsnego lub warzywnego
- 300 g pasty pomidorowej
- 2 łyż. przecieru pomidorowego
- 1 łyżecz. cukru
- 1 łyż. mieszanki ziół prowansalskich
- 1 łyż. mąki pszenne
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę drobno poszatkować, wyłożyć do miski, dodać mięso mielone oraz drobno startą marchewkę.
Cebule obrać, posiekać drobno i podsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, ostudzić, dodać do mięsa, wbić jajka, wsypać mąkę, sól, pieprz i wyrobić gładką masę.
Uwaga: Jeśli masa będzie zbyt lekka, nie podatna do formowania gołąbków, dodać jeszcze odrobinę mąki, jej konsystencja w dużej mierze zależy też od mięsa.
Z powstałej masy zwilżonymi rękami formować niewielkie kule, obtoczyć je w mące, spłaszczyć, nadając formę kotleta - smażyć na mocno rozgrzanym oleju po ok. 8 - 10 min. z każdej strony.
Usmażone gołąbki wykładać na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Przygotować sos: do gotującego się bulionu dodać pastę pomidorową, przecier, zioła, cukier, sól i pieprz - gotować 5 min., na małym ogniu. Mąkę rozpuścić w odrobinie zimnej wody, by nie było grudek, wlewać na gotujący się sos, ciągle mieszając, zagotować, doprawić do smaku, po 2 minutach odstawić z ognia.
Podawać gołąbki polane lub zatopione w sosie :)
Smacznego!!!
Lubicie takie gołąbki? Czy jeszcze nie próbowaliście?
Są bardzo delikatne w smaku i nadzwyczajnie sycące ;)
Miłego wieczoru :)
Ha! I ja takowe czasami robię - pyszne i dużo szybsze w zrobieniu od tradycyjnych :)
OdpowiedzUsuńRobię takie, ale z ryżem w środku.
OdpowiedzUsuńuwielbiamy te gołąbki dla leniwców ;)))
OdpowiedzUsuńbuziaki dla Was wszystkich :***
To jakaś telepatia ;D
OdpowiedzUsuńOd kilku tygodni chodzą za mną gołąbki, ale nie chce mi się za nie zabierać, A tu - proszę. I to jeszcze jakie fajne, bo z marchewką - takich jeszcze nie uświadczyłam, czas spróbować :)
Narobiłaś mi ochoty na takie kotlety :)
OdpowiedzUsuńPo prostu je uwielbiam! Robiłam je ostatnio na obiad i coś czuję, że niebawem znowu zagoszczą na moim stole:)
OdpowiedzUsuńGenialne! To takie gołąbki dla leniwców, bym powiedziała:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
http://kosmetycznawyspa.blogspot.co.uk/
Też bardzo lubię ale ryż musi być obowiązkowo ;)
OdpowiedzUsuń