niedziela, 22 grudnia 2013

Świąteczne cisto - kruche z masą makowo-bakaliową

Witajcie ;)
Przedświąteczny czas nas nie oszczędza, praca wre pełną parą, porządki na szczęście już są za nami, teraz czas na przyjemniejszą część programu, czyli zakupy i gotowanie oraz pieczenie. Spośród mnóstwa Wigilijnych i świątecznych potraw i wypieków wybieramy te, które najbardziej nam smakują, te, które zaskoczą naszych gości oraz nam zapewnią prawdziwą radość z ucztowania.
Dziś prezentuję Wam przepis na przepyszne ciasto, który pochodzi od mojej teścióweczki.
Zapraszam na...

Ciasto Kruche Ucierane z Masą Makowo-Bakaliową

Gdy pierwszy raz go spróbowałam, spodobało mi się tak bardzo, że teraz nie wyobrażam sobie Bożonarodzeniowych świąt bez tego wypieku - jest delikatne, miękkie, lekko wilgotne, zarówno samo ciasto, jak i masa, słodkie, aromatyczne i doskonale zrównoważone smakowo.
Przepis jest bardzo prosty, udaje się za każdym razem, a więc bez problemu upieką go nawet nowicjusze;)


Składniki na ciasto:
  • 6 szt.             jaj kurzych
  • 250 g            margaryny do pieczenia
  • 250 g            cukru pudru
  • 1 szkl.           mąki tortowej
  • 1 szkl.           mąki krupczatki
  • 1 łyżecz.        proszku do pieczenia
  • 1 op.              cukru waniliowego
  • 5 łyż.              zimnego mleka
  • 1 szcz.           soli

Składniki na masę:
  • 250 g           suchego maku
  • 150 g            roztopionego masła
  • 1 szt.             jajo kurze
  • 100 g            miodu naturalnego
  • 150 g             cukru pudru
  • 3 krop.        olejku migdałowego 
  • 1 szkl.           ulubionych bakalii 
  • 3 łyż.             gorącego mleka

Dodatkowe składniki:
  • margaryna do smarowania formy
  • cukier puder do posypania ciasta
  • bułka tarta do formy i ciasta

Przygotowanie:

Przygotować masę: mak wsypać do naczynia, zalać wrzącą wodą i zostawić pod przykryciem na 10 min. by mak się sparzył, odcedzić wodę, mak zmielić na maszynce do mielenia mięsa 3- krotnie.
Do zmielonego maku dodać roztopione masło, jajko, miód, cukier puder, olejek migdałowy, gorące mleko oraz ulubione bakalie ( my dodajemy drobne rodzynki wcześniej sparzone, kandyzowaną skórkę pomarańczową, posiekane orzechy włoskie i laskowe oraz płatki migdałowe ) - wybór należy do Was.
Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą łyżki na jednolitą masę.


Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek, wstawić do lodówki i mocno schłodzić.
Mąkę tortową połączyć z krupczatką i proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem pudrem, dodać margarynę, cukier waniliowy oraz zimne mleko, miksować aż składniki się połączą, następnie nie przerywając dodawać po łyżce mieszanki z mąk i proszku - miksować na jednolite ciasto.
Schłodzone białka ubić  ze szczyptą soli na puszystą, sztywną pianę, przełożyć ją do ciasta i za pomocą łyżki dokładnie połączyć. 

Prostokątną formę do ciast, o wymiarach mniej więcej 36x24 cm, posmarować cienko margaryną, posypać bułką tartą, wylać połowę ciasta na blachę, posypać warstwą bułki tartej, wyłożyć masę makowo - bakaliową, ponownie posypać bułką tartą, a następnie wylać drugą połowę ciasta - wstawić do piekarnika rozgrzanego na 180 C piec przez 50 - 60 min., aż ciasto się zazłoci.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem wedle uznania.



Smacznego!!!

Lubicie ciasta kruche z bakaliami?
Jakie wypieki królują na Waszych świątecznych stołach?


6 komentarzy:

  1. Mniam już na sam widok tego ciasta zgłodniałam.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na świąteczne potrawy

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja lubię ciasta z bakaliami, choć za makiem nie przepada. Nie znaczy to jednak, że go nie wykorzystuję. Moja rodzina go uwielbia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Za makowcami z bakaliami nie przepadam, ale uwielbiam ich zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepsze ciasto! :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. mam nadzieję, że święta minęły Ci przyjemnie, a nowy rok będzie jeszcze lepszy od poprzedniego

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!