Jajka Zapiekane w Paprykowych Miseczkach
Danie smakuje wyśmienicie - wspaniały aromat papryki połączony z szynką i jajkami = doskonałemu smaku!
Składniki:
- 3 szt. duża słodka czerwona papryka
- 6 szt. jajka
- 6 szt. plastrów szynki lub baleron
- 1 łyż. oleju lub oliwy z oliwek
- 6 szt. gałązek koperku
- świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Paprykę umyć i osuszyć, przekroić na pół, delikatnie przyciąć ogonek, uważać, by nie powstała dziurka, a papryka mogła stabilnie stać, w ten sposób powstanie 6 " miseczek ", oczyścić je z nasionek. Do każdej " miseczki " paprykowej włożyć po plasterku wędliny, doprawić pieprzem, skropić olejem i wyłożyć na blachę wyścieloną papierem pergaminowym - wstawić do rozgrzanego na 160 C piekarnika. Piec 8 - 10 min., aż wędlina przyrumieni się. W trakcie pieczenia papryka może puścić sok, nadmiar odsączyć, w każdą paprykową " miseczkę " powoli wbić po jednym jajku, na szynkę, uważając, by nie uszkodzić żółtka i wstawić do piekarnika na kolejne 8 - 10 min., w zależności jakiej miękkości jajko preferujecie, podawać udekorowane koperkiem.
Etapy Przygotowania |
Jak apetycznie i kolorowo;)
OdpowiedzUsuńDziękujemy serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńJuż wiem co jutro zrobię na kolacje;)
OdpowiedzUsuńSmacznego Agiatis :-)
OdpowiedzUsuń