Pizza ze Szpinakiem i Tuńczykiem
Pierwsza propozycja na dziś dla wielbicieli tuńczyka i szpinaku które w połączeniu z zielonymi oliwkami i serem smakuje wytwórnie i lekko - domowa pizza jest bardzo smaczna!
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży
- 500 g maki
- 1 łyżecz. soli
- 1 łyżecz. cukru
- 4 łyż. oliwy z oliwek
- 500 g mrożonego szpinaku
- 2 szt. puszki tuńczyka w sosie własnym
- 150 g zielonych oliwek nadziewanych
- 1 szt. cebula cukrowa
- 150 g żółtego sera
- 4 łyż. oliwy extra virgin
- 4 łyż. pasty pomidorowej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Drożdże pokruszyć, posypać cukrem, wlać 50 ml ciepłej wody i pozostawić na 15 min., by się rozpuściły.
Mąkę przesiać do szerokiej misy, po środku zrobić dołek, wlać wymieszane drożdże, dodać sól i oliwę, stopniowo dolewać 200 ml ciepłej wody - zagnieść gładkie, sprężyste ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 2,5 godziny, aż zwiększy swoją objętość trzykrotnie.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części lub na mniejsze, według uznania, ciasto rozwałkować robiąc dookoła po brzegu rant, wyłożyć na wyścielone pergaminem blaszki, po nakłuwać widelcem, i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min., by urosły.
Szpinak rozmrozić, można dać świeży, jeśli macie, wcześniej podduszony na patelni z łyżką masła i czosnkiem, cebulę oczyścić i pokroić w piórka, pokroić w kostkę ser, pokroić oliwki na połówki.
Ciasto posmarować pastą pomidorową, wyłożyć równomiernie szpinak, cebulę, rozdrobnionego na mniejsze kawałki tuńczyka, oprószyć solą, pieprzem, wyłożyć na górę oliwki i ser, skropić oliwą extra virgin i wstawić do rozgrzanego na 200 C piekarnika - piec 20 - 30 min, według upodobań na bardziej lub mniej chrupiącą.
Pizza z Szynką i Pieczarkami
Druga propozycja dla wszystkich tych, kto bardziej od tuńczyka i szpinaku wolą mięso i pieczarki - pyszna pizza z szynką, pieczarkami doprawiona cebulką i słodką kukurydzą - pyszna!
Pizza z Szynką i Pieczarkami |
- 25 g świeżych drożdży
- 500 g maki
- 1 łyżecz. soli
- 1 łyżecz. cukru
- 4 łyż. oliwy z oliwek
- 200 g szynki w plasterkach
- 1 szt. duża cebula
- 500 g pieczarek
- 1 szt. puszka kukurydzy
- 150 g żółtego sera
- 4 łyż. oliwy extra virgin
- 4 łyż. pasty pomidorowej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Drożdże pokruszyć, posypać cukrem, wlać 50 ml ciepłej wody i pozostawić na 15 min., by się rozpuściły.
Mąkę przesiać do szerokiej misy, po środku zrobić dołek, wlać wymieszane drożdże, dodać sól i oliwę, stopniowo dolewać 200 ml ciepłej wody - zagnieść gładkie, sprężyste ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 2,5 godziny, aż zwiększy swoją objętość trzykrotnie.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części lub na mniejsze, według uznania, ciasto rozwałkować robiąc dookoła po brzegu rant, wyłożyć na wyścielone pergaminem blaszki, po nakłuwać widelcem, i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min., by urosły.
Ciasto posmarować pastą pomidorową, wyłożyć szynkę, pokrojoną w plasterki cebulę, pokrojone w plastry pieczarki, oprószyć pieprzem i solą, posypać obficie kukurydzą i wyłożyć ser, skropić oliwą extra virgin i wstawić do rozgrzanego na 200 C piekarnika - piec 20 - 30 min.
Smacznego!!!
od dluszszego czasu obserwuje ten blog z wielkim podziwem i uwazam,ze Tatiana ma najlepsze przepisy.gratuluje.ela
OdpowiedzUsuńDziękuję Elu, bardzo mi miło to czytać :-)Zapraszam serdecznie!
OdpowiedzUsuń