czwartek, 9 lutego 2012

Międzynarodowy Dzień Pizzy - Pizza musi być!

Pizza ma mnóstwo swoich zwolenników, a kto jej nie lubi ? Nie znamy nawet takich osób, oczywiście każdy ma swoje gusta co do dodatków, ale te pyszne, chrupiące, drożdżowe ciasto pełne aromatu zawładnie podniebieniem każdego smakosza! Pizza jest tak lubiana, że nawet ma swoje święto i właśnie dziś go obchodzimy, Kochani - dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy. Świętujmy więc!


Pizza ze Szpinakiem i Tuńczykiem

Pierwsza propozycja na dziś dla wielbicieli tuńczyka i szpinaku które w połączeniu z zielonymi oliwkami i serem  smakuje wytwórnie i lekko - domowa pizza jest bardzo smaczna!


Składniki:

  • 25 g         świeżych drożdży
  • 500 g       maki
  • 1 łyżecz.   soli
  • 1 łyżecz.   cukru
  • 4 łyż.        oliwy z oliwek
  • 500 g       mrożonego szpinaku
  • 2 szt.        puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 150 g       zielonych oliwek nadziewanych 
  • 1 szt.        cebula cukrowa
  • 150 g       żółtego sera
  • 4 łyż.        oliwy extra virgin
  • 4 łyż.        pasty pomidorowej
  • sól i pieprz do smaku 


Przygotowanie:

Drożdże pokruszyć, posypać cukrem, wlać 50 ml ciepłej wody i pozostawić na 15 min., by się rozpuściły.
Mąkę przesiać do szerokiej misy, po środku zrobić dołek, wlać wymieszane drożdże, dodać sól i oliwę, stopniowo dolewać 200 ml ciepłej wody - zagnieść gładkie, sprężyste ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 2,5 godziny, aż zwiększy swoją objętość trzykrotnie.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części lub na mniejsze, według uznania, ciasto rozwałkować robiąc dookoła po brzegu rant, wyłożyć na wyścielone pergaminem blaszki, po nakłuwać widelcem, i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min., by urosły.
Szpinak rozmrozić, można dać świeży, jeśli macie, wcześniej podduszony na patelni z łyżką masła i czosnkiem, cebulę oczyścić i pokroić w piórka, pokroić w kostkę ser, pokroić oliwki na połówki.
Ciasto posmarować pastą pomidorową, wyłożyć równomiernie szpinak, cebulę, rozdrobnionego na mniejsze kawałki tuńczyka, oprószyć solą, pieprzem, wyłożyć na górę oliwki i ser, skropić oliwą extra virgin i wstawić do rozgrzanego na 200 C piekarnika - piec 20 - 30 min, według upodobań na bardziej lub mniej chrupiącą.

Pizza z Szynką i Pieczarkami 

Druga propozycja dla wszystkich tych, kto bardziej od tuńczyka i szpinaku wolą mięso i pieczarki - pyszna pizza z szynką, pieczarkami doprawiona cebulką i słodką kukurydzą - pyszna!

Pizza z Szynką i Pieczarkami
Składniki:

  • 25 g         świeżych drożdży
  • 500 g       maki
  • 1 łyżecz.   soli
  • 1 łyżecz.   cukru
  • 4 łyż.        oliwy z oliwek
  • 200 g       szynki w plasterkach
  • 1 szt.        duża cebula
  • 500 g       pieczarek
  • 1 szt.        puszka kukurydzy
  • 150 g       żółtego sera
  • 4 łyż.        oliwy extra virgin
  • 4 łyż.        pasty pomidorowej
  • sól i pieprz do smaku 


Przygotowanie:

Drożdże pokruszyć, posypać cukrem, wlać 50 ml ciepłej wody i pozostawić na 15 min., by się rozpuściły.
Mąkę przesiać do szerokiej misy, po środku zrobić dołek, wlać wymieszane drożdże, dodać sól i oliwę, stopniowo dolewać 200 ml ciepłej wody - zagnieść gładkie, sprężyste ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 2,5 godziny, aż zwiększy swoją objętość trzykrotnie.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części lub na mniejsze, według uznania, ciasto rozwałkować robiąc dookoła po brzegu rant, wyłożyć na wyścielone pergaminem blaszki, po nakłuwać widelcem, i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min., by urosły.
Ciasto posmarować pastą pomidorową, wyłożyć szynkę, pokrojoną w plasterki cebulę, pokrojone w plastry pieczarki, oprószyć pieprzem i solą, posypać obficie kukurydzą i wyłożyć ser, skropić oliwą extra virgin i wstawić do rozgrzanego na 200 C piekarnika - piec 20 - 30 min.


 Smacznego!!!


2 komentarze:

  1. od dluszszego czasu obserwuje ten blog z wielkim podziwem i uwazam,ze Tatiana ma najlepsze przepisy.gratuluje.ela

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Elu, bardzo mi miło to czytać :-)Zapraszam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!