Walentynkowe słodkości - pełne przyjemności !!!
Łakocie Orzechowe
Te łakocie bardzo łatwo się przyrządza i szybko, brak czasu na pieczenie słodkości zastąpiliśmy taką oto kuszącą propozycją :-) Smak - wspaniały! Wyglądają uroczo i z powodzeniem przyjmą się jak na romantycznej kolacji we dwoje tak i na rodzinnym stole, dla dzieci jednak należy alkochol w przepisie ominąć.
Orzechowe Łakocie |
Składniki:
- 250 g herbatników
- 400 g masy orzechowej z puszki
- 100 g orzechów laskowych łuskanych
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1 łyż. spirytusu
- 50 g masła
- 50 ml rumu
- dekoracyjne kulki czekoladowe trikolor
Przygotowanie:
Herbatniki włożyć do szczelnego worka foliowego, rozdrobnić tłuczkiem na małe kawałki, wsypać do miski, wyłożyć masę orzechową z puszki, dodać rum i wszystko starannie wymieszać na jednolitą masę - wstawić do lodówki na 20 min., by stężała.
Po tym czasie brać po łyżeczce masy spłaszczyć ją zwilżonymi dłońmi, na środek wyłożyć cały orzech laskowy - formować kulki i wykładać na zwilżoną deskę. Uformowane kulki wstawić do lodówki, by się schłodziły. Posiekać lub drobno pokroić pozostałe orzechy laskowe.
W tym czasie przygotować czekoladową polewę - czekoladę rozpuścić z masłem na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż uzyska jednolitą konsystencję, pod koniec dodać spirytus, wymieszać, ostudzić, półpłynną czekoladą dekorować kuleczki i ozdabiać według uznania orzechami laskowymi i posypka, schłodzić, gotowe łakocie podawać w foremkach dla babeczek.
Etapy Przygotowania |
Smacznego!!!
Prezentuje się przepięknie i bardzo wykwintnie :)
OdpowiedzUsuńI bardzo łatwe do zrobienia :-)
OdpowiedzUsuń