piątek, 24 lutego 2012

Lobyo - rozgrzewająca zupa z czerwonej fasoli

Lobyo to tradycyjna regionalna zupa kuchni gruzińskiej która przyrządza się z czerwonej fasoli, jest o konsystencji lekkiego kremu, mocno rozgrzewająca i treściwa - w sam raz na zimne dni! Prócz tego ma niesamowity aromat i smak, z pewnością Wam zasmakuje :-)


Lobyo - Zupa z Czerwonej Fasoli

Zupę tą przyrządzała jeszcze moja mama, pamiętam z dzieciństwa ten pyszny smak, teraz ją przyrządzamy  dosyć często, bo doskonale smakuje i skutecznie zaspokaja głód, no a doprawiona czosnkiem, kolendrą, ostrą papryką rozgrzewa i poprawia humor w mig .


Lobyo - Zupa z Czerwonej Fasoli


Składniki:

  • 600 g          czerwonej fasoli
  • 1 szt.           duża cebula cukrowa
  • 4 łyż.           masła
  • 2 łyż.           mąki pszennej
  • 1 łyż.           ostrej papryczki chilli posiekanej lub w proszku
  • 5 szt.           ząbków czosnku
  • 1 szt.           pęczek kolendry lub pietruszki
  • 5 łyż.           octu winnego
  • sól i pieprz   do smaku      



Przygotowanie:

Fasolę umyć, namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić co najmniej na 8 godzin, najlepiej na noc, gotować w tej samej wodzie ok. 30 - 40 min., do miękkości. Wywar wlać do osobnego naczynia, fasolę rozdrobnić za pomocą blendera na papkę, przepuścić masę przez gęste sitko, by oddzielić skórki fasoli, do masy fasolowej stopniowo dolewać wywar, w którym się gotowała fasolka, tym samym regulując stopień gęstości  zupy taki, który najbardziej odpowiada, aż fasolka uzyska, bardziej lub mniej, kremową konsystencję. Doprawić zupę ostrą papryczką, sola, pieprzem, dodać zmiażdżony czosnek i ocet winny, czasami zastępujemy go sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać, postawić na malutki ogień, mieszając zagotować i wyłączyć.
Cebulę oczyścić, przekroić na ćwiartki, następnie pociąć w plasterki, posypać mąką i wymieszać, by pokryła cebulę, wyłożyć ją na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem - podsmażyć na złoty kolor. Wyłożyć na papierowe ręczniki, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawać zupę porcjami z podsmażoną cebulką i kolendrą lub pietruszką.


Lobyo - Rozgrzewająca Zupa

Smacznego!!!



4 komentarze:

  1. Wygląda pysznie, nie jadłam jeszcze takiej zupy;) Przyznam jednak, jest zachęcająca.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęcam gorąco! Jest na prawdę przepyszna i bardzo szybka w przygotowaniu, nie licząc moczenia fasoli :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. No proszę, na pomysł zrobienia zupy z czerwonej fasoli jeszcze nie wpadłam - a takie to proste i pysznie wygląda...:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dokładnie - prosta i pyszna, cebulka chrupiąca, słodkawa, a zupa ostra z intensywnym smakiem fasoli i czosnku, podbita chilli :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!