Lobyo - Zupa z Czerwonej Fasoli
Zupę tą przyrządzała jeszcze moja mama, pamiętam z dzieciństwa ten pyszny smak, teraz ją przyrządzamy dosyć często, bo doskonale smakuje i skutecznie zaspokaja głód, no a doprawiona czosnkiem, kolendrą, ostrą papryką rozgrzewa i poprawia humor w mig .
Lobyo - Zupa z Czerwonej Fasoli |
Składniki:
- 600 g czerwonej fasoli
- 1 szt. duża cebula cukrowa
- 4 łyż. masła
- 2 łyż. mąki pszennej
- 1 łyż. ostrej papryczki chilli posiekanej lub w proszku
- 5 szt. ząbków czosnku
- 1 szt. pęczek kolendry lub pietruszki
- 5 łyż. octu winnego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Fasolę umyć, namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić co najmniej na 8 godzin, najlepiej na noc, gotować w tej samej wodzie ok. 30 - 40 min., do miękkości. Wywar wlać do osobnego naczynia, fasolę rozdrobnić za pomocą blendera na papkę, przepuścić masę przez gęste sitko, by oddzielić skórki fasoli, do masy fasolowej stopniowo dolewać wywar, w którym się gotowała fasolka, tym samym regulując stopień gęstości zupy taki, który najbardziej odpowiada, aż fasolka uzyska, bardziej lub mniej, kremową konsystencję. Doprawić zupę ostrą papryczką, sola, pieprzem, dodać zmiażdżony czosnek i ocet winny, czasami zastępujemy go sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać, postawić na malutki ogień, mieszając zagotować i wyłączyć.
Cebulę oczyścić, przekroić na ćwiartki, następnie pociąć w plasterki, posypać mąką i wymieszać, by pokryła cebulę, wyłożyć ją na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem - podsmażyć na złoty kolor. Wyłożyć na papierowe ręczniki, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawać zupę porcjami z podsmażoną cebulką i kolendrą lub pietruszką.
Lobyo - Rozgrzewająca Zupa |
Smacznego!!!
Wygląda pysznie, nie jadłam jeszcze takiej zupy;) Przyznam jednak, jest zachęcająca.
OdpowiedzUsuńZachęcam gorąco! Jest na prawdę przepyszna i bardzo szybka w przygotowaniu, nie licząc moczenia fasoli :-)
OdpowiedzUsuńNo proszę, na pomysł zrobienia zupy z czerwonej fasoli jeszcze nie wpadłam - a takie to proste i pysznie wygląda...:)
OdpowiedzUsuńDokładnie - prosta i pyszna, cebulka chrupiąca, słodkawa, a zupa ostra z intensywnym smakiem fasoli i czosnku, podbita chilli :-)
OdpowiedzUsuń