sobota, 18 lutego 2012

Rozgrzewająca zupa - ciepło, cieplej, gorąco

Zima nas nie rozpieszcza, ostatnio zimno, co raz bardziej doskwiera, a smutne, zachmurzone dni sprawiają, że czujemy się ospali i zmęczeni. Bardzo dobrym sposobem jest gorące, rozgrzewające danie, które nie tylko poprawi samopoczucie, ale i przyniesie przyjemność z jej spożywania. Nasza dzisiejsza propozycja, to czanachy - gęsta, treściwa zupa rodem z kuchni gruzińskiej, oryginalnie przyrządza się ja w dużych piecach, gdzie długo " nabiera smaku ", my jednak przygotowujemy ja w bardziej wygodny i szybszy sposób - uwielbiamy!!!


Czanachy

Czanachy nie tylko rozgrzewają, ale i wspaniale smakują, rozgrzewają i poprawiają humor w mig - ostre przyprawy połączone z "bogatą " wkładką zapewnia energię, no i jak wspaniale prezentują się.


Czanachy


Składniki:

  • 500 g           wołowiny lub baraniny 
  • 4 szt.            duże ziemniaki
  • 3 szt.            marchwi
  • 300 g           czerwonej fasoli
  • 6 łyż.            mąki pszennej
  • 4 łyż.            oleju do smażenia
  • 5 szt.            dużych ząbków czosnku
  • po 1 łyż.       suszonego oregano, tymianku, bazylii, szałwii 
  • 2 łyżecz.       ostrej papryki
  • 2 łyżecz.       pieprzu cayenne
  • 1 szt.            pęczek natki pietruszki
  • 2 szt.            kostka rosołowa wołowa
  • sól i pieprz do smaku 



Przygotowanie:

Fasolę opłukać i namoczyć w 3l  zimnej wody - pozostawić na noc. Mięso pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wyłożyć mięso i podrumienić na ostrym ogniu, włożyć do fasoli ( nie zlewając z niej  wody! ), dodać suszone zioła, kostki rosołowe, zagotować i gotować 35 min, pod przykryciem.
Ziemniaki i marchew oczyścić, pokroić w słupki średniej grubości, smażyć na rozgrzanej patelni z olejem, aż się zazłocą, pod koniec smażenia oprószyć solą i pieprzem do smaku. Warzywa wyłożyć na talerz wyścielony papierowymi ręcznikami, by odsączyć nadmiar tłuszczu, a potem włożyć do zupy - gotować 5 - 10 min.


Etapy Przygotowania


Na suchą patelnię wsypać mąkę i smażyć na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż nabierze lekko brązowego koloru, ostudzić, dolewać porcjami zimną wodę i mieszać, aż mąka nabierze konsystencji śmietanki, powoli wlewać do gotującej się zupy, ciągle mieszając, zagotować, dodać ostrą paprykę, cayenne i zmiażdżony czosnek, zagotować. Podawać czanachy z natką pietruszki.


Czanachy -  ciepło, cieplej, gorąco

Smacznego!!! 


5 komentarzy:

  1. Oj bardzo fajna wkładka. Na bogato:) Coś takiego za mną chodzi. Niby zupa, ale podchodzi też pod gulasz:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna, kolorowa i niezwykle apetyczna zupa!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dokładnie dziewczyny - pyszna, apetyczna i niby gulasz :-) Na bogato :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. O zupce nigdy nie słyszałam, ale wygląda prześwietnie, uwielbiam twoje zdjęcia krok po kroku, zapowiada się fajny, apetyczny blog:)
    pozdrawiam,
    szana-banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję Piękni za miłe słowa! Jest mi niezmiernie miło to czytać :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!