poniedziałek, 13 lutego 2012

Tiramisu - deser miłości

Tiramisu jest wspaniałym deserem, który podbił serce już nie jednego smakosza, doskonale smakuje, łatwy w przygotowaniu, a smak... niebiański! Jest dużo różnych interpretacji i sposobów na jego przyrządzenie, my jednak najczęściej wykorzystujemy przepis klasyczny, ale często też modyfikujemy. Uwielbiamy tiramisu!

Tiramisu z Migdałowymi Sercami

Tiramisu z powodzeniem sprawdzi się przy każdej okazji, nasza dzisiejsza propozycja idealna  jako Walentynkowy deser - migdałowe serca i czarna czekolada, istny szał!

Tiramisu z Migdałowymi Sercami

Składniki:
  • 300 g         podłużnych biszkoptów
  • 500 g         serka mascarpone 
  • 4 szt.          jajka
  • 8 łyż.          drobnego cukru
  • 2 łyż.          kawy rozpuszczalnej
  • 50 ml         Amaretto
  • 3 łyż.          kakao w proszku
  • 100 g         czarnej czekolady
  • 3 łyż.          migdałowych płatków 
  • 2 łyż.          miodu

Przygotowanie:

Kawę  rozpuścić w 300 ml  gorącej wody, ostudzić i dodać Amaretto.
Żółtka oddzielić od białek, do żółtek wsypać 6 łyżek cukru - ubijać do powstania puszystego kremu, włożyć mascarpone i dokładnie połączyć z masą żółtkową za pomocą łyżki. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru i miksować, aż się rozpuści, ok 2min.

Etapy przygotowania

Pianę z białek włożyć do masy z mascarpone i łyżką delikatnie połączyć na jednolity krem. Czekoladę zetrzeć na drobne wiórki.
Do formy wyłożyć warstwę biszkoptów, by całkowicie pokryła dno, nasączyć obficie kawą z Amaretto, wyłożyć połowę kremu i dokładnie rozprowadzić, posypać kakao. Wyłożyć kolejną warstwę biszkoptów, nasączyć je, wyłożyć resztkę kremu, posypać połową startej czekolady,  przykryć folią i  wstawić do lodówki na co najmniej  4 - 5 godzin.

Pyszne Tiramisu

Płatki migdałowe wymieszać z miodem, aby miały lepszą przyczepność, za pomocą foremki w kształcie serca uformować z nich serduszka na tiramisu i włożyć do lodówki jeszcze na 10 - 15 min.

Dobra rada: Tiramisu czym dłużej " przegryza się ", tym jest jeszcze smaczniejsze, dla tego my zawsze przygotowujemy go wieczorem i przez całą noc trzymamy w lodówce - ma lepszy aromat i smak!

Podanie Tiramisu

Tiramisu przed podaniem pokroić na kawałki i posypać resztką startej czekolady - od razu podawać.


Smacznego!!!

Smacznego!!!



6 komentarzy:

  1. nie odważyłam się zrobić tiramisu od podstaw sama, krem miałam z " torebki", najwyraźniej czas to zmienić:)
    Zdjęcia pierwsza klasa;)
    buziole:*

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Kochana :-) łatwe,wypróbuj, a ....uzależnisz się jak nic :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tatiano pysznosci i jak wspaniale wyglada;) Dobrze ze sa Święta pozwole sbie na takie słodkości;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach, KatarzynoBK, bardzo pyszne, my uwielbiamy i to bardzo, zwłaszcza że szybkie w przygotowaniu i składniki są łatwo dostępne, z Tiramisu każdy dzień jest świętem ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie pyszności tworzysz, omommm !!!
    chcę kawałeczek

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!