Filet Dorsza Zapiekany z Warzywami
Mrożona ryba tez ma bardzo dobry smak, należy tylko wybrać dobrej jakości filety z najmniejszą ilością lodu :-)
Filet Dorsza Zapiekany z Warzywami |
- 5 szt. filetów dorsza
- 1 szt. brokuł średniej wielkości
- 1 op. mrożonej mieszanki warzyw
- 1 szt. duży por
- 500 g małych pieczarek
- 2 łyż. soku z cytryny
- 4 łyżecz. cukru
- 1 łyż. octu
- 50 g masła
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Brokuł pociąć na małe różyczki, zagotować 1,5 l wody z dodatkiem 4 łyżeczek cukru i łyżką octu, włożyć brokuł, przykryć pokrywką i wyłączyć - pozostawić na 15 min., by się sparzył.
Filety rozmrozić, opłukać, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Żaroodporną formę wysmarować masłem, dno i boki, wysypać mrożone warzywa.
Etapy przygotowania |
Na warzywa dookoła wyłożyć różyczki brokuła, na sam środek rybę, posypać oczyszczonym i pokrojonym w plastry porem, pieczarkami pokrojonymi na ćwiartki - przykryć folią, lub pokrywką i wstawić do rozgrzanego na 180 C piekarnika - piec pod przykryciem 35 min. Po tym czasie wyjąć, na górze porozkładać małe kawałki masła i wstawić z powrotem do piekarnika - piec jeszcze 10 - 15 min. Wykładać porcje ryby i warzyw na talerze i podawać.
Smacznego!!!
Ale pyszności, i jak pięknie kolorowo na talerzu;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo miło że się podoba :-) Każde danie, pięknie podane, smakuje o wiele lepiej :-)
OdpowiedzUsuńMniam! Jako wielka fanka rybki na pewno niebawem skorzystam z Twojego przepisu i zaserwuję sobie takie danie :)
OdpowiedzUsuńTo smacznego życzę :-) Z pewnością zasmakuje :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryby! A taki filecik z dorsza z warzywami palce lizac!!
OdpowiedzUsuńTo tak jak my - rewelacyjny smak!
Usuń