poniedziałek, 30 stycznia 2012

Gorąca pokusa

Kanapki są pyszne i szybkie, dla tego sięgamy po nie z miła chęcią aby zaspokoić głód. Propozycji jest całe mnóstwo, wybieramy smaki, które lubimy, tradycyjne, oryginalne i niebanalne połączenia smakowe. My jednak dziś proponujemy wersję rozgrzewającą - kanapka na gorąco smakuje wyśmienicie i ma rozgrzewającą moc, która nam teraz tylko posłuży.


Gorąca Kanapka ze Szprotkami i Kozim Serem 

Efektownie wygląda, doskonale smakuje i rozgrzewa - na śniadanie czy lekką kolacje nadaje się w sam raz!

Składniki:

  • 8 szt.        małych kromek razowego chleba
  • 3 łyż.        majonezu Light
  • 1 szt.        puszka szprotów w sosie pomidorowym
  • 50 g         twardego koziego sera
  • 8 łyżecz.   pestek słonecznika
  • szczypta   pieprzu cayenne   

Przygotowanie:

Majonezem posmarować kromki razowego pieczywa, wyłożyć na nie szproty z odrobiną sosu pomidorowego, posypać pieprzem cayenne, wyłożyć kawałek sera koziego i posypać każdą kromkę łyżeczką pestek słonecznika.



Taką kanapkę można od razu serwować


Taka kanapka też bardzo dobrze smakuje, ale na gorąco ma swoje zalety - rozgrzewa, zwłaszcza w takie mroźne dni, i też smakuje o wiele lepiej, chrupiące pieczywo, miękka i soczysta ryba, kremowy ser i pestki słonecznika. Mmmm! Pyszne!
Wiec tak przyrządzoną kanapkę wstawić do kuchenki mikrofalowej na 5 - 6 min., lub do rozgrzanego na 120 C piekarnika i piec 8 - 10 minut.



Kanapka ze Szprotkami i Kozim Serem na Gorąco


Smacznego!!!


4 komentarze:

  1. Coś rewelacyjnego! Takie właśnie przepisy lubię- danie proste, szybkie do wykonania, a bardzo efektowne i pewnie bardzo smaczne :) Do listy najbliższych zakupów wpisuję składniki tej potrawy i już nie mogę się doczekać, kiedy spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia. Apetyczne bardzo!!!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!