piątek, 6 stycznia 2012

Rosół z Kuleczkami Wątróbkowymi i Kluseczkami

Witamy :-) 
Przepis na rosołek jest bardzo prosty i choć wymaga odrobiny czasu na przygotowanie - warto go zaserwować, ponieważ doskonale smakuje i pięknie wygląda :-) Tak dla odmiany dla tradycyjnego rosołku. 

Rosół z Kuleczkami Wątróbkowymi i Kluseczkami 

Skłądniki: 


  • 500 g     wątróbki wieprzowej 
  • 4 szt.       jajek 
  • 5 łyżek   mąki pszennej 
  • 2,5 l        rosołu drobiowego 
  • 3 szt.      marchewki  
  • 1 szt.      pietruszki
  • 100 g     bułki tartej 
  • 3 łyżki    oleju
  • sól i pieprz do smaku    

Przygotowanie:  

 Wątróbkę umyć i pokroić w plastry. Rosół zagotować włożyć pokrojona  w plasterki marchew i oczyszczoną i przekrojoną na pół pietruszkę - gotować 10min. 
 Wątróbkę oprószyć  łyżką mąki, wykładać na rozgrzaną patelnię z odrobina oleju - smażyć na złoty kolor z każdej strony. Ostudzić wątróbkę, zmiksować , dodać jedno jajko i bułkę tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem  - wyrobić masę o konsystencji podatnej do formowania kuleczek. Jeśli masa będzie zbyt klejąca, dodać jeszcze odrobinę bułki tartej - nabierać masę palcami formując małe kulki  i wkładać je delikatnie do gotującego się rosołu, pogotować 10min. 
  W tym czasie przygotować ciasto na kluseczki - w kubku rozkłócić widelcem trzy jajka, stopniowo dodawać mąkę energicznie mieszając, aby nie powstały kuleczki. Przygotować w ten sposób ciasto o konsystencji gęstej śmietany - wlewać powoli do gotującego się rosołu ( w ten sposób sami decydujemy o kształcie i grubości kluseczek - mogą być cienkie gdy wlewamy cieniutką strużką, lub średnie a nawet dość grube) - zagotować, mieszając i wyłączyć i odstawić pod przykryciem na 5min. Podawać z zieleniną lub bez. 


Rosołek z Kuleczkami Wątróbkowymi i Kluseczkami

Smacznego!!!


2 komentarze:

  1. Rosół wygląda bajecznie i w takiej formie jeszcze nigdy takiego nie jadłam. Super przepis!
    Dziękuję za udział w mojej akcji, pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam wczoraj Rosołek w takim wydaniu fantastyczny Napewno na stałe zagości w moim menu

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!