Przepis na rosołek jest bardzo prosty i choć wymaga odrobiny czasu na przygotowanie - warto go zaserwować, ponieważ doskonale smakuje i pięknie wygląda :-) Tak dla odmiany dla tradycyjnego rosołku.
Rosół z Kuleczkami Wątróbkowymi i Kluseczkami
Skłądniki:
- 500 g wątróbki wieprzowej
- 4 szt. jajek
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2,5 l rosołu drobiowego
- 3 szt. marchewki
- 1 szt. pietruszki
- 100 g bułki tartej
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wątróbkę umyć i pokroić w plastry. Rosół zagotować włożyć pokrojona w plasterki marchew i oczyszczoną i przekrojoną na pół pietruszkę - gotować 10min.
Wątróbkę oprószyć łyżką mąki, wykładać na rozgrzaną patelnię z odrobina oleju - smażyć na złoty kolor z każdej strony. Ostudzić wątróbkę, zmiksować , dodać jedno jajko i bułkę tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem - wyrobić masę o konsystencji podatnej do formowania kuleczek. Jeśli masa będzie zbyt klejąca, dodać jeszcze odrobinę bułki tartej - nabierać masę palcami formując małe kulki i wkładać je delikatnie do gotującego się rosołu, pogotować 10min.
W tym czasie przygotować ciasto na kluseczki - w kubku rozkłócić widelcem trzy jajka, stopniowo dodawać mąkę energicznie mieszając, aby nie powstały kuleczki. Przygotować w ten sposób ciasto o konsystencji gęstej śmietany - wlewać powoli do gotującego się rosołu ( w ten sposób sami decydujemy o kształcie i grubości kluseczek - mogą być cienkie gdy wlewamy cieniutką strużką, lub średnie a nawet dość grube) - zagotować, mieszając i wyłączyć i odstawić pod przykryciem na 5min. Podawać z zieleniną lub bez.
Rosołek z Kuleczkami Wątróbkowymi i Kluseczkami |
Smacznego!!!
Rosół wygląda bajecznie i w takiej formie jeszcze nigdy takiego nie jadłam. Super przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w mojej akcji, pozdrawiam,
Moje Kulinarne Rozterki
Jadłam wczoraj Rosołek w takim wydaniu fantastyczny Napewno na stałe zagości w moim menu
OdpowiedzUsuń