Pieczony Karczek z Sosem Borowikowym i Ziemniakami
Podane z sałatą lub surówką ( np. marchwiową lub z kapusty kiszonej ) smakuje jeszcze lepiej!
Składniki:
- 1,5 kg karkówki wieprzowej
- 10 szt. ziemniaków
- 50 g suszonych borowików
- 1 szt. kostka grzybowa
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżka oleju do ziemniaków
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Suszone grzyby umyć i namoczyć na noc w 1l zimnej wody.
Majeranek, rozmaryn, słodką paprykę, cayenne wymieszać z trzema łyżkami oleju, dodać zgnieciony czosnek, doprawić solą i pieprzem do smaku - połączyć składniki w jednolitą marynatę. Mięso umyć, osuszyć, obficie posmarować marynatą włożyć do szczelnego naczynia lub worka - trzymać w lodówce przez co najmniej 4 godz.
Piekarnik rozgrzać na 240 C - włożyć mięso na 20 min., gdy się zarumieni zmniejszyć temperaturę na 180 C i piec jeszcze ok. 35 - 45 min. w zależności od walorów smakowych ( może być bardziej lub mniej soczyste ) zawsze warto sprawdzić mięso szpikulcem - jeśli po przekłuciu leci przejrzysty płyn, gotowe.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na ćwiartki - skropić olejem i piec w temperaturze 180 C ok. 20 - 30 min, aż się za złocą.
W czasie gdy piecze się mięso przyrządzamy sos borowikowy - grzyby zagotować w tej samej wodzie w której się moczyły, dodać kostkę grzybową i odrobinę pieprzu mielonego - gotować do miękkości grzybów. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 3 łyżkach zimnej wody - wlewać do gotującego się wywaru energicznie mieszając, zagotować i wyłączyć, doprawić do smaku.
Podajemy pokrojony w plastry karczek polany sosem borowikowym i pieczone ziemniaczki na sałacie lub z surówką :-)
Pieczony Karczek z Sosem Borowikowym i Ziemniakami |
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!