Dziś z Wami dziele się swoja ulubioną sałatką, a raczej lekka przekąska, która powstała w trakcie moich eksperymentów kulinarnych. Musze przyznać, że tak mi zasmakowała, wiec często ja przyrządzam jak dla siebie, tak i dla przyjaciółek, lubimy takie smakowe połączenia, a zwłaszcza w okresie zimowym - dostęp do świeżych mandarynek, granatu oraz sałaty ułatwia sprawę :-)
Sałatka z Serem Sulguni, Mandarynkami i Granatem
Sałatka przygotowuje się z słonego sera, ja tradycyjnie stosuje ser sulguni, ale po ile ciężko go czasami kupić, to można wykorzystać inny gatunek słonego miękkiego sera - bryndza, feta. friulano i t.d. Połączenie słonego sera z chrupiącymi pestkami słonecznika, słodycz mandarynki oraz oryginalny smak nasionek granatu - pyszne!
Składniki:
- 200 g sera sulguni ( lub innego )
- 4 szt. mandarynki
- 1 szt. główka sałaty mała
- 1 szt. owoc granatu
- 100 g pestki słonecznika
- oliwa z oliwek opcjonalnie
Przygotowanie:
Pestki słonecznika wysypać na suchą, nagrzaną patelnię i suszyć na bardzo wolnym ogniu ciągle mieszając ok. 10 min., aż będą chrupiące, przesypać do głębokiej miseczki. Odrywać kawałki sulguni i zwilżonymi dłońmi formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, wkładać do miseczki z pestkami słonecznika i dokładnie obtoczyć, wyłożyć na deskę. Sałatę umyć, osuszyć, potargać na kawałki, wyłożyć na talerz, na sałatę wyłożyć oczyszczone cząstki mandarynek i kulki sulguni, posypać nasionkami z granatu i ewentualnie skropić oliwą z oliwek. Od razu podawać.
Sałatka z serem sulguni, mandarynkami i granatem |
Smacznego!!!
Mniam! Egzotyczne i apetyczne :)
OdpowiedzUsuńNie słyszałam dotąd o serze sulguni. Jaki ma smak (pikantny czy raczej kremowy i delikatny)? Gdzie zaopatrujesz się w taki serek?
pozdrawiam!
Kasia
Sulguni to gruziński ser, ma słonawy smak i jest miękki, ale sprężysty, łatwo go się formuje i smakuje wyśmienicie, ale gorzej z zakupem, w delikatesach można zakupić, mi czasami przywożą na zamówienie, a czasem trafię przypadkowo ;-)Jak już pisałam można go zastąpić innym rodzajem słonego sera - feta może być i nawet bryndza doskonale się spisuje ;-)
OdpowiedzUsuń