Cytrynowe Racuszki z Sosem Waniliowym
Racuszki są świetną propozycją jak na kolacje tak i na śniadanie - smaczne, aromatyczne, słodkie... Szybkie i łatwe w przygotowaniu - spróbujcie, a się przekonacie :-)
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki tortowej
- 400 g kefiru
- 1 szt. jajko
- 100 g cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
- olej do smażenia
Składniki na sos:
- 250 g śmietany 18%
- 1 szt. laska wanilii lub cukru waniliowego
- 150 g cukru
Przygotowanie:
Mąkę przesiać przez sitko, wbić jajko, dodać kefir, szczyptę soli i cukier - zmiksować na jednolite ciasto, pod koniec miksowania dodać sok z cytryny - miksować jeszcze minutę. Na patelni rozgrzać olej, wykładać łyżką ciasto i piec racuszki na złoty kolor z obydwu stron, zdejmować na talerz wyścielony papierowym ręcznikiem, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
W garnuszku wymieszać śmietanę z cukrem, laskę wanilii delikatnie rozciąć ostrym nożem, wyskrobać ziarenka i włożyć je do śmietany, jeśli stosujemy cukier waniliowy, po prostu dodać go do śmietanki, wymieszać i podgrzewając na małym ogniu, ciągle mieszając zagotować - pogotować 5 min., by sos zgęstniał odrobinę. Podajemy racuszki polane sosem waniliowym.
Cytrynowe racuchy z sosem waniliowym |
Smacznego!!!
Mmmmm, zdjęcia są baaaardzo zachęcające :) muszę koniecznie wypróbować Wasz przepis, bo kocham racuchy ;)
OdpowiedzUsuńKasia
Zachęcam :-) Cytrynowy posmak racuszków połączony z słodkim waniliowym sosem - jest przepysznie!
OdpowiedzUsuń