Spagetti z Tuńczykiem i Kaparami
Pełne aromatu danie - tuńczyk i pomidory połączone z topionym serem, podkreślone intensywnym smakiem kaparów.
Skłądniki:
- 200 g spagetti
- 300 g tuńczyka w sosie własnym
- 2 szt. duże pomidory
- 1/2 szkl. soku pomidorowego
- 1 szt. cebula
- 1 łyż. ketchupu
- 1 łyż. przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 200 g miękkiego topionego serka
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki kaparów z zalewy
- 1 pęczek szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Spagetti ugotować al dente w dużej ilości lekko posolonej wody, według czasu zalecanego producentem.
Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zeszklić ja delikatnie, ok. 2 min., dodać posiekany czosnek, wyłożyć tuńczyka z zalewą, wlać sok pomidorowy, dodać przecier, ketchup i dusić na małym ogniu czas od czasu mieszając przez 6min.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, zanurzyć na kilka sekund w zimnej wodzie - zdjąć skórkę, pokroić w drobną kostkę, wyłożyć do sosu, posypać posiekaną natką pietruszki i dusić na wolnym ogniu mieszając jeszcze 6 min. Po tym czasie włożyć do sosu połamany bądź pokrojony na małe kawałki topiony ser - mieszając delikatnie doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się go, sos wyłożyć na przecedzone spagetti, delikatnie wymieszać - nakładać porcje posypując kaparami.
Spagetti z Tuńczykiem i Kaparami |
Smacznego!!!
Nazwa dania brzmi bardzo wytwornie :D ja jestem wielką fanką tuńczyka i makaronu, jednak kapary to nie jest to, co Kasie lubią najbardziej :(
OdpowiedzUsuńKasia
Ha,ha :-) Kasie nie lubią kaparów, to można ich po prostu nie dawać :-) Będzie też smakowicie :-)
OdpowiedzUsuń