poniedziałek, 23 stycznia 2012

Zapiekana papryka pełna smaku

Witajcie!
Fajnym pomysłem na sycące i efektowne danie jest papryka nadziewana, wariacji jest mnóstwo, bo można eksperymentować z nadzieniem do woli, nasza ulubiona jednak pozostaje wersja z ryżem i mięsem, tym razem jednak tradycyjny biały ryż zastąpiliśmy dzikim - bardziej zdrowy ;-)


Papryka Zapiekana z Dzikim Ryżem i Mięsem

Doskonały, delikatny słodkawy smak czerwonej papryki w połączeniu z farszem z dzikiego ryżu i mięsa, aromatyczne przyprawy, sprawiają, że danie jest po prostu wspaniałe.

Składniki:

  • 4 szt.             duża czerwona papryka
  • 100 g            dzikiego ryżu
  • 400 g            mielonego mięsa wieprzowo- wołowego
  • 3 szt.             marchewki
  • 2 szt.             cebuli
  • 4 łyż.             przecieru pomidorowego
  • 330 ml          śmietany 18 %
  • 1 łyżecz.        cukru
  • 2 łyż.             oliwy z oliwek
  • 2 łyż.             ziół prowansalskich
  • 1 szt.             kostka rosołowa warzywna
  • 1 łyż.             pieprzy cayenne
  • sól i pieprz     do smaku 


Przygotowanie:

Paprykę umyć, osuszyć, odkroić górna część z ogonkami, wyczyścić z nasionek. Ryż włożyć do zimnej, lekko posolonej wody, zagotować, gotować przez 3 min., wyłączyć i pozostawić pod przykryciem na 5 min., po tym czasie odcedzić wodę, włożyć ryż do dużej miski, dodać mielone mięso, startą na drobnych oczkach marchewkę, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, dodać cayenne, wsypać zioła ( lub posiekać drobno świeże i dodać do farszu ), doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.




Powstałym farszem nadziewać paprykę, przykryć je odkrojonymi "czapeczkami", postawić na blaszkę, skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika rozgrzanego na 180 C. Piec 20 - 25 min.
Zagotować szklankę wody, dodać kostkę rosołową, powoli wlewać śmietanę, energicznie mieszając, zagotować, dodać przecier pomidorowy - gotować 5 min., aż zgęstnieje, doprawić cukrem, solą i pieprzem do smaku. Podajemy paprykę polaną sosem.


Zapiekana Papryka z Dzikim Ryżem i Mięsem


Smacznego!!!


8 komentarzy:

  1. Taka papryka kojarzy mi się z latem. Jak ja uwielbiam takie dania;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak! Na szczęście teraz jest łatwo dostępna i równie smaczna :-) Więc przywołajmy lato :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Pyszne i do tego zdrowe - to lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj tak! Pyszne i zdrowe i jakie kolorowe :-) Lubimy :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. zaraz zabieram się do produkcji papryk! :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za każdy komentarz - są dla nas bardzo cenne!
Niezmiernie nam miło je czytać, dziękujemy że jesteście i czytacie ;-)
Pozdrowionka!