Fajnym pomysłem na sycące i efektowne danie jest papryka nadziewana, wariacji jest mnóstwo, bo można eksperymentować z nadzieniem do woli, nasza ulubiona jednak pozostaje wersja z ryżem i mięsem, tym razem jednak tradycyjny biały ryż zastąpiliśmy dzikim - bardziej zdrowy ;-)
Papryka Zapiekana z Dzikim Ryżem i Mięsem
Doskonały, delikatny słodkawy smak czerwonej papryki w połączeniu z farszem z dzikiego ryżu i mięsa, aromatyczne przyprawy, sprawiają, że danie jest po prostu wspaniałe.
Składniki:
- 4 szt. duża czerwona papryka
- 100 g dzikiego ryżu
- 400 g mielonego mięsa wieprzowo- wołowego
- 3 szt. marchewki
- 2 szt. cebuli
- 4 łyż. przecieru pomidorowego
- 330 ml śmietany 18 %
- 1 łyżecz. cukru
- 2 łyż. oliwy z oliwek
- 2 łyż. ziół prowansalskich
- 1 szt. kostka rosołowa warzywna
- 1 łyż. pieprzy cayenne
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Paprykę umyć, osuszyć, odkroić górna część z ogonkami, wyczyścić z nasionek. Ryż włożyć do zimnej, lekko posolonej wody, zagotować, gotować przez 3 min., wyłączyć i pozostawić pod przykryciem na 5 min., po tym czasie odcedzić wodę, włożyć ryż do dużej miski, dodać mielone mięso, startą na drobnych oczkach marchewkę, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, dodać cayenne, wsypać zioła ( lub posiekać drobno świeże i dodać do farszu ), doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Powstałym farszem nadziewać paprykę, przykryć je odkrojonymi "czapeczkami", postawić na blaszkę, skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika rozgrzanego na 180 C. Piec 20 - 25 min.
Zagotować szklankę wody, dodać kostkę rosołową, powoli wlewać śmietanę, energicznie mieszając, zagotować, dodać przecier pomidorowy - gotować 5 min., aż zgęstnieje, doprawić cukrem, solą i pieprzem do smaku. Podajemy paprykę polaną sosem.
Zapiekana Papryka z Dzikim Ryżem i Mięsem |
Smacznego!!!
Taka papryka kojarzy mi się z latem. Jak ja uwielbiam takie dania;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Oj tak! Na szczęście teraz jest łatwo dostępna i równie smaczna :-) Więc przywołajmy lato :-)
OdpowiedzUsuńMniam! Pyszne i do tego zdrowe - to lubię :)
OdpowiedzUsuńOj tak! Pyszne i zdrowe i jakie kolorowe :-) Lubimy :-)
OdpowiedzUsuńzaraz zabieram się do produkcji papryk! :)
OdpowiedzUsuńSmacznego :-)
UsuńWygląda smacznie :))
OdpowiedzUsuńI jest bardzo smacznie ;)
Usuń