Najserdeczniejsze życzenia przesyłamy dla Babć i Dziadków! Spełnienia marzeń, zdrowia i szczęścia życzymy!
Cóż może być najwspanialszym prezentem? Nasza miłość i troska! A także coś pysznego, bo wkładamy nie tylko potrzebne składniki, ale także nasze serce i duszę. Dzisiejsza propozycja to prawdziwy rarytas!
Tort Rarytas
Tort jest bardzo łatwy do zrobienia, nie jest drogi, ale smakuje na prawdę bajecznie - spróbujcie, na pewno Wam zasmakuje.
Tort Rarytas |
Składniki na ciasto:
- 6 szt. jajka
- 125 g mąki tortowej
- 125 g maki ziemniaczanej
- 200 g cukru
- 1/2 szkl. kakao w proszku
- 2 łyżecz. proszku do pieczenia
- 3 łyż. zimnej wody
- margaryna do formy
- bułka tarta do wysypania formy
Składniki na krem:
- 2 łyż. mąki pszennej
- 2 łyż. cukru
- 1 szkl. mleka
- 200 g masła
- 1 szkl. cukru pudru
- 5 łyż. kakao w proszku
Składniki na poncz:
- 300 ml wody
- 3 łyż. cukru brązowego
- 3 łyż. brandy lub cherry
Składniki na polewę i dekorację:
- 100 g czekolady białej
- 2 łyż. masła
- kandyzowane wiśnie koktajlowe
- wiórki lub posypka z czarnej czekolady
- posiekane pistacje
- czekoladowe herbatniki
Przygotowanie:
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko.
Białka oddzielić od żółtek, ( pamiętajcie, że jajka muszą być mocno schłodzone! ) dodać do nich szczyptę soli, trzy łyżki zimnej wody i ubić je na sztywną pianę, pod koniec ubijania powoli dodawać cukier, nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku, potem wsypujemy po łyżce mieszanki mak, ciągle ubijając i na samym końcu kakao, ubijać aż wszystkie składniki połączą się na jednolite ciasto - wlać go na wysmarowaną margaryną i wysypaną tartą bułką tortownice o wymiarach 25 - 28 cm. wstawić do nagrzanego na 150 C piekarnika i piec przy temperaturze 170 C ok. 35 - 45 min. aż ciasto zacznie odstawać od brzegów. Wyłączyć piekarnik, delikatnie podchylic i zostawić ciasto, by powoli ostygało ( nagła zmiana temperatury spowoduje, że ciasto opadnie! ).
Mąkę i cukier wymieszać z mlekiem, aby nie powstały grudki, postawić na gaz i ciągle mieszając zagotować, pogotować 3 min., energicznie mieszając, by powstała jednolita konsystencja - ostudzić. Masło i cukier puder ubić na puszystą masę, dodawać po łyżce ugotowanego kremu, ciągle ubijając dodać kakao i miksować do powstania jednolitego kremu - wstawić do lodówki na 20 min.
Ostudzone ciasto przekroić na dwie równe części. Zagotować wodę, rozpuścić w niej cukier, wystudzić jak będzie zimna dodać alkohol i nasączyć obydwie części ciasta, na spód tortu nałożyć obficie krem, pozostawiając jedynie 4 łyżki kremu - będzie potrzebny do smarowania boków tortu, przykryć drugą częścią i delikatnie docisnąć - wstawić do lodówki na 20 min. Pozostałym kremem posmarować boki schłodzonego tortu i posypać obficie drobno pokruszonymi herbatnikami, wstawić do lodówki.
W garnuszku roztopić masło, dodać drobno połamaną białą czekoladę , mieszać aż się rozpuści i połączy się z masłem na jednolitą polewę, ostudzić, półpłynną polewą polać górę tortu, rozprowadzić równomiernie szpatułką w ten sposób, aby delikatnie ociekała na boki tortu , udekorować pistacjami, posypką lub wiórkami czarnej czekolady i pistacjami, schłodzić.
Smacznego!!!
Tort prezentuje się przepięknie! Szkoda tylko, że moja babcia ma cukrzycę i nie mogłaby go spróbować :( za to druga babcia i dziadek zjedliby za dwóch :D może za rok im takie coś przygotuję ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Kasia
:-)))) Oczywiście że tak, na pewno się ucieszą :-)
OdpowiedzUsuń